Linkovi

Lasić: Vlada je trebala pripremiti paket ekonomskih mjera u slučaju rata u Iraku (18/3/03) - 2003-03-18


Sa sve izvjesnijim početkom rata u Iraku hrvatski makroekonomsti procjenju moguće utjecaje ovog konflikta na hrvatsko gospodarstvo.

Ni Hrvatska, kao ni zemlje EU, ne može isključiti stagnaciju ekonomskog rasta u slučaju sve izglednijeg rata u Iraku. Rastuće cijene nafte i u Hrvatskoj, procjenjuju eksperti, mogu dovesti do snažnog pada ionako niskih projekcija ekonomskog rasta.

"Rast cijena nafte već je povećao troškove tako da ne moramo čekati da izbije rat. Negativne posljedice već se osjećaju u Hrvatskoj" - kazao je za Glas Amerike nezavisni stručnjak Vladimir Lasić. Dodao je da je vlada premijera Ivice Račana već trebala napraviti simulaciju ekonomskih posljedica na domaće gospodarstvo:

"Najgore je ako se posljedice ne analiziraju unaprijed, ako se ne planiraju mjere koje bi ih trebale ublažiti, ako se čeka što će se dogoditi i kakva će biti ekonomska situacija izvan Hrvatske. To je najgore. Već danas bi vlada trebala imati paket mjera za sadašnje probleme, da ne govorimo o onima koji će pojaviti u slučaju rata" - kaže Lasić.

Rat u Iraku utjecat će na domaći turizam i investicije. "U greenfield investicije ulaganja su i inače slaba, pa možemo očekivati daljnje prolongiranje ulaganja" - kaže Lasić dodajući da će posljedice na domaću ekonomiju ostaviti i porast premija osiguranja zbog kojih će porasti troškovi u pomorskom i zračnom prometu.

"To je dosta nezgodno za nas jer smo, zbog krive tečajne politike, i inače nekonkurentni u gotovo svim proizvodima i uslugama. Zbog toga je naš izvoz strahovito osjetljiv na bilo kakve pa čak i male pomake u troškovima, odmah prelaze crtu profita i prelaze u gubitak" - kaze Lasić.

U slučaju daljnjeg rasta cijena nafte, upozorava, rat bi kako na evropsko tako i na hrvatsko gospodarstvo, mogao imati posljedice ozbiljnije nego u prvom Zaljevskom ratu 1991. kada su se cijene nafte digle iznad 40 dolara po barelu.

"Rast cijena nafte dovest će do lančanog poskupljenja, a zateći će nas i ostale nepovoljne okolnosti" - kaže Lasić. Dodaje da je trenutno poznat samo podatak o tromjesečnim zalihama nafte te da je izuzetno važno da simuliranjem svih scenarija utjecaja iračkog rata na domaću ekonomiju vlada već sada razmotri mjere kojima bi ublažila moguće posljedice.

XS
SM
MD
LG