Linkovi

Bush: Današnji dan - 'trenutak istine' o Iraku (17/3/03) - 2003-03-17


Predsjednik Bush i njegovi najbliži saveznici složili su se oko posljednjeg diplomatskog pokušaja da pridobiju podršku svijeta za brzo razoružanje Iraka. Predsjednik Bush je današnji dan nazvao "trenutkom istine" o Iraku.

"Telefonski ćemo razgovarati s našim partnerima, kao i s onima koji možda u potpunosti ne shvaćaju cilj naše akcije. Vidjet ćemo što će iz toga proizaći," izjavio je gospodin Bush.

Predsjednik Bush je govorio na Azorima, nakon na brzinu organiziranog summita s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, španjolskim premijerom Joseom Mariom Aznarom i domaćinom, portugalskim premijerom Joseom Duraom Barrosom. Nastojanja koalicije, na čelu sa Sjedinjenim Državama, da osigura podršku Ujedinjenih Naroda za uporabu vojne sile protiv Iraka, prošlog su tjedna doživjela neuspjeh, sučeljena s oporbom, predvođenom Francuskom. Diplomati svjetske organizacije kažu da je pitanje došlo na mrtvu točku, ali, kako kažu, u Vijeću sigurnosti još ima nastojanja da se u posljednjih trenutak postigne neka vrsta kompromisa. Glavni inspektor Ujedinjenih Naroda za iračko oružje, Hans Blix, ovog tjedna treba dati izvješće u kojemu će ocrtati preostale zahtjeve koji se postavljaju na Irak, kao i koliko vremena ima da im udovolji.

Nakon jučerašnjeg summita na Azorima, britanski premijer Tony Blair nije rekao hoće li predložena rezolucija, koja bi dala ovlasti za vojnu akciju protiv Iraka, biti povučena. Međutim, on je odbacio potrebu daljnje rasprave o tom pitanju, rekavši da je rezolucija 14-41, koju je Vijeće sigurnosti usvojilo jednoglasno prije četiri mjeseca, bila posljednja šansa za Saddama Husseina da se razoruža.

"Neki kažu da nema potrebe za ultimatumom, nema potrebe za davanjem ovlasti za uporabu sile novom rezolucijom Ujedinjenih Naroda; umjesto toga, daljnje rasprave u slučaju da Irak ne udovolji traženjima. Ali, istina je da bez uvjerljivog ultimatuma, kojim se daje ovlast za uporabu sile u slučaju neposluha, nove rasprave predstavljaju samo daljnje odgađanje," izjavio je britanski premijer.

U Bagdadu, Saddam Hussein je tvrdnje da Irak posjeduje oružja masovnog uništavanja nazvao "teškom laži", te se zarekao da će se "boriti bilo gdje u svijetu" ukoliko Sjedinjene Države povedu invaziju protiv njega. U Washingtonu, državni tajnik Colin Powell izjavio je za televizijsku mrežu Fox da postoji način na koji irački čelnik može izbjeći rat.

"Ukoliko Saddam Hussein, njegovi sinovi i određeni najviši dužnosnici napuste zemlju, a na njihovo mjesto dođe odgovornije čelništvo, koje bi bilo odlučno da se liši oružja masovnog uništavanja, - kao što bi i trebali učiniti - i počne osiguravati bolji život za irački narod, onda rat sigurno može biti izbjegnut," izjavio je gospodin Powell.

Međutim, državni tajnik Powell je naznačio da nije optimist da bi Saddam Hussein dobrovoljno napustio Irak.

XS
SM
MD
LG