Linkovi

NYT: SAD imenuju iračke dužnosnike kojima će se suditi za ratne zločine (16/3/03) - 2003-03-16


Sa stranica New York Timesa saznajemo da su Sjedinjene Države po prvi puta imenovale devet najviših iračkih dužnosnika, - uključujući i Saddama Husseina i njegova dva sina -, kojima će biti suđeno za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Popis uključuje pripadnike užeg kruga oko iračkog predsjednika, koji je na vrhu hijerarhijske piramide od dvije tisuće pripadnika elite iračkog režima. Američki dužnosnici, kako piše njujorški list, planirali su poslati popis u Bagdad s izaslanstvom Arapske Lige, u nadi da će uvjeriti iračku vrhušku da napusti zemlju, zajedno sa Saddamom Husseinom, kako bi se izbjegao rat. Međutim, Arapska Liga, međusobno podijeljena i posvađana, te sučeljena s mogućim odbijanjem iračke vlade, otkazala je put u Bagdad, planiran za petak, piše New York Times.

No, o kome se sve radi? Uz Saddama Husseina, tu su i njegova dva sina: Uday, koji je, tvrdi se, odgovoran za naređivanje tortura, silovanja i pljačke disidentskih zajednica u Iraku, te Qusay, koji nadgleda specijalnu službu sigurnosti i elitnu Republikansku Gardu. Slijede: Ali Hassan al-Hamid i Aziz Salih Numan, svojedobni guverneri okupiranog Kuwaita, 1990; Muhammad Hamza al-Zubaidi, odgovoran za zločine protiv šiita u južnom Iraku, 1991; Izzat Ibrahim, zamjenik glavnog zapovjednika vojske; Abid Hamid al-Tiktriti, tajnik Saddama Husseina, odnosno, po mnogima, njegov alter ego; te Hani Abd al-Latif Tilfah, šef specijalnih snaga sigurnosti koji je, tvrdi američka administracija, zadužen za skrivanje iračkog oružja za masovno uništavanje.

A, kad smo već kod Iraka, i jedan pogled na domaću političku scenu, vezan uz iračku krizu. Kako izvješćuje list USA Today, jedan od pretendenata za demokratsku kandidaturu na predsjedničkim izborima 2004. godine, senator John Edwards, jučer se našao izviždan na konvenciji kalifornijskih demokrata, jer je izrazio podršku za uporabu sile za razoružanje Iraka. Premda je prije izricanja te podrške, senator Edwards vrlo oprezno rekao da je jedan od testova predsjedničkih sposobnosti taj da se ima kičmu i kaže svoje mišljenje onima koji su suprotnog stava, to ga nije spasilo od zviždanja i povika negodovanja oko tisuću i osamsto članova Demokratske stranke, odnosno onih koji bi mu trebali dati podršku za predsjedničku kandidaturu.

XS
SM
MD
LG