Linkovi

Vlada RH demantirala nagađanja o 'američkim zahtjevima u vezi Iraka' (15/3/03) - 2003-03-15


Vlada premijera Ivice Račana demantirala je spekulacije prema kojima su SAD od Hrvatske zatražile upotrebu luka, nadzor transporta kroz BiH i sudjelovanje hrvatskih vojnika u vojnoj akciji protiv Iraka.

"Proizvoljne su sve tvrdnje o konkretnim zahtjevima SAD koje su se pojavile u javnosti" - stoji u sinoćnjem vladinom priopćenju. Vlada je potvrdila da su na relaciji Washington-Zagreb održane nove konzultacije, ali je, zbog dogovora s Amerikancima, odbila iznositi pojedinosti. Priopceno je samo da konzultacije o "mogućem razvoju događaja u vezi s Irakom i zauzimanjem stavova u Vijeću Sigurnosti" nisu završene.

Pozivajući se na diplomatske izvore, dnevni listovi prenose da su SAD sredinom tjedna službenim dopisom od Hrvatske zatražile da se izjasni o iračkoj krizi. Zbog toga se u četvrtak u Vili Weiss sastao državni vrh, a hrvatski je odgovor, službeno je potvrđeno, veleposlaniku SAD u Hrvatskoj Lawrencu Rossinu prenio ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Odgovor državnog vrha dijelom se iščitava iz priopćenja u kojem stoji da je vlada "spremna podržati mjere i akcije dogovorene u Vijeću sigurnosti UN-a." Dodaje se i da Hrvatska ne odustaje od poznatih stajališta o iračkoj krizi te da i dalje ustrajava na borbi protiv terorizma i oružja za masovno uništenje.

Vlada premijera Ivice Račana 26. veljače pozitivno je odgovorila na američki zahtjev za korištenjem zračnog prometa za potrebe preleta te za slijetanje i punjenje gorivom civilnih transportnih aviona na hrvatskim aerodromima.

Najjača opozicijska stranka, Hrvatska demokratska zajednica, jedina je u Hrvatskoj koja podržava SAD i američku tvrdnju da je vrijeme da se - nakon 12 godina izigravanja međunarodnih sankcija - Irak razoruža silom. "Politika koju promiču oni što se opiru upotrebi sile protiv Iraka nije pomirljivost nego odugovlačenje," napisao je za newyorški dnevnik Wall Street Journal predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

XS
SM
MD
LG