Linkovi

Pete Hamill: Zauvijek (16/3/03) - 2003-03-15


U ponedjeljak 17. ožujka Dan je Svetog Patricka, koji se obilježava širom Sjedinjenih Država. Najveća proslava bit će na ulicama New Yorka, gdje Amerikanci irskog podrijetla održavaju svoju redovitu godišnju paradu.

New York je stoljećima dom generacijama Amerikanaca irskog podrijetla, među njima i proslavljenom novinaru Peteu Hamillu. On je bivši urednik listova New York Post i New York Daily News te autor nekoliko vrlo dobro prodavanih knjiga. Njegov posljednji roman zove se Zauvijek - Forever, a govori o jednom irskom imigrantu koji je iskusio puno veći dio povijesti New Yorka negoli mu možda pripada.

Kao novinar, Pete Hamill ima obvezu da u svojim opisima bude precizan i vjeran istini. No pisanje proze posve je duga stvar, a u svom novom romanu Zauvijek, on je svojoj imaginaciji dao oduška. Priča je to o mladom irskom imigrantu koji iznenada postaje obdaren besmrtnošću. Pete Hamill kaže kako je ideju za svoju priču dobio kad je napunio šezdesetu godinu i kad je shvatio da neće imati dovoljno vremena da učini sve što želi u životu.

"Pomislio sam kako bih volio da mogu zauvijek živjeti. A jednom kad se upitate 'što ako...što ako bih mogao živjeti zauvijek, gdje bih tad živio?' Morao bih živjeti na Manhattanu jer se on mijenja otprilike svakih deset godina. Da je drugačije poludio bih od dosade. A mislim i da je s krajem prošlog stoljeća kod nas mnogih postojao neki osjećaj tipa 'Što sve to skupa znači?' Što me dovelo do toga da počnem razmišljati što New York uistnu znači. Što mjesto u kojem živim najveći dio svog života zapravo znači?"

Radnja romana Zauvijek počinje u nekom zabačenom mjestu u Irskoj sredinom osamnaestog stoljeća. Dječak Cormac O'Connor odrasta podučavajući se u magičnoj vjeri svojih roditelja, koji prakticiraju keltske rituale iz drevnih vremena. Kad oboje njegovih roditelja umre nasilnom smrću od ruke jednog engleskog plemića, Cormac progoni ubojicu do, u to doba, kolonijalnog naselja New Yorka. Odgovara na keltsku tradiciju koja traži od djeteta da osveti smrt svojih roditelja.

Pete Hamill kaže da mu je pisanje o keltskoj tradiciji pružilo priliku da istraži svoje irske korijene: "Oba moja roditelja su imigranti iz Sjeverne Irske koji su u ovu zemlju došli tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća. Čuo sam od njih i čitao o onom što u Irskoj zovu 'starom religijom', koja me se uvijek više dojmila od religije s kojom sam odrastao. Bilo je tu svih vrsta bogova. Dakle, želio sam da priča ima keltske temelje, što znači mitske temelje u priči koja se događa u New Yorku."

Pete Hamill je u svom romanu također pokušao oživjeti slike i zvukove iz newyorške povijesti. Evo kako u romenu opisuje Cormacov prvi pogled na grad.

"Gomila je Cormaca ispunila osjećajem divote. Bile su tu svi narodi ovog svijeta, njihovi jezici strujali su kroz vlažni zrak ili pak se lijepili na imenice i glagole engleskog jezika. Tad još nije razlikovao njemački od francuskog, španjolski od nizozemskog, no lica kao da su pristajala uz same riječi i njihove glatke i škripave ritmove, debeli ili mršavi, tamnoputi ili svijetli. Cormac se osjećao kao da je ušao u glavnu ulicu Babilona."

Autor je završio pisanje romana Zauvijek 10. rujna 2001. godine, dan prije negoli su dva oteta zrakoplova srušila Svjetski trgovinski centar. I tad je shvatio da njegova saga o New Yorku ne može biti potpuna ako njegov junak ne proživi i nju. Potom je napisao je još jedno poglavlje.

Za pisanje ovog romana Pete Hamill obavio je i opsežno istraživanje - proučavao je sve od keltske mitologije do povijesti newyorškog vodovoda. Također je i puno hodao gradom u potrazi za pojedinostima. Pete Hamill kaže da je završio svoj roman s mišlju kako besmrtnost može biti usamljena. Njegov junak se zaljubljuje mnogo puta, pronalazi uvijek nove prijatelje i nadživi sve do kojih mu je stalo. A to je po autoru romana Zauvijek visoka cijena za to da se mogu učiniti sve one stvari koje se žele učiniti, čak i na uzbudljivom mjestu punom promjena kakvo je New York.

XS
SM
MD
LG