Linkovi

Bez obzira na ishod krize, Irak za predsjednika Busha predstavlja velik rizik (14/3/03) - 2003-03-14


Razvoj događaja u Iraku u sljedećih nekoliko tjedana mogao bi uvelike pomoći – ali i odmoći – predsjedniku Bushu na predsjedničkim izborima sljedeće godine. Mogući napad na Irak, predvođen Sjedinjenim Državama, predstavlja veliki politički rizik za predsjednika Busha, ali sa sobom nosi i potencijalno veliku političku dobit.

Predsjednikovi pristaše i njegovi kritičari ovih dana imaju malo zajedničkog. No, i jedni i drugi se ipak slažu da će mogućim napadom na Irak predsjednik Bush staviti svoju političku budućnost na kocku.

"To će mu donijeti ili veliku popularnost ili odlazak s mjesta predsjednika nakon samo jednog mandata, što se dogodilo i njegovom ocu" - kaže analitičar Larry Sabato koji predaje na sveučilištu Virginije. On dodaje da bi predsjednik lako mogao izgubiti na izborima 2004., ukoliko rat krene krivim putem. No, prema riječima profesora Sabata, čak i pobjeda u ratu neće predsjedniku zajamčiti uspjeh na domaćoj političkoj sceni.

"Ratovi poput ovoga obično ne donose veliku prednost na biralištima, pogotovo zato jer su uglavnom relativno kratki. Ukoliko i rat u Iraku bude kratak, do izbora u studenom sljedeće godine bit će gotovo potpuno zaboravljen. Znači, u tom slučaju, rat predsjedniku neće pomoći, kao što nije pomogao niti njegovom ocu."

Bush: I Amerika je bojišnica

Najnovije ankete pokazuju da je predsjednik Bush uspio donekle pojačati podršku domaće javnosti za njegovu politiku prema Iraku. Prema anketi koju su proveli New York Times i televizijska mreža CBS, oko 55 posto Amerikanaca podržalo bi napad na Irak i bez mandata Ujedinjenih naroda. Do jačanja podrške za predsjednika došlo je nakon njegove nedavne tiskovne konferencije, posvećene Iraku.

"Ranije smo mislili da možemo izolirati Saddama Husseina, da će nas oceani zaštititi od njegovog oblika terora. Napadi od 11. rujna jasno su pokazali da je naša zemlja sada također bojišnica" - rekao je tom prilikom američki predsjednik.

Dok rastu izgledi da će do vojne intervencije doći, oporbeni demokrati kritiziraju – kako kažu – žurbu s kojom administracija ide u rat. Među kritičarima aktualne politike prema Iraku je i čelnik demokrata u Senatu Tom Daschle. "Mislimo da je izuzetno važno da Sjedinjene Države surađuju sa svojim saveznicima i sa svjetskom zajednicom" - izjavio je u nedavnom govoru u Senatu Tom Daschle.

Ornstein: Ako stvari loše krenu, demokrati će se ujediniti u kritici

Demokrati tvrde da je predsjednikova spremnost da jednostrano razoruža Saddama Husseina već izbrisala velik dio dvostranačke dobre volje i nacionalnog jedinstva nakon terorističkih napada na New York i Washington. Norm Ornstein, politički analitičar iz washingtonskog instituta American Enterprise, kaže da će se podijeljenost američke javnosti oko Iraka vjerojatno nastaviti i tijekom predizborne kampanje za sljedeće predsjedničke izbore.

"Ukoliko stvari ne budu išle kako treba, bilo na početku rata ili u sljedećih nekoliko mjeseci, demokrati će se vjerojatno ujediniti u spremnosti da žestoko napadnu predsjednika, ako budu mogli."

Sabato: Predsjednika očekuje velik rizik na biralištima

Ipak, predsjednikova politika prema Iraku vrlo je popularna u predsjednikovoj konzervativnoj republikanskoj bazi. Politički stručnjak Larry Sabato ističe da je predsjednikova spremnost da stavi svoju političku budućnost na kocku zbog Iraka pomalo začuđujuća, ako se uzme u obzir njegova tijesna pobjeda na prošlim izborima:

"Gledano kroz povijest, takvi postupci obično ne donose veliku političku korist. Predsjednika čeka velik rizik na biralištima. Ipak, u američkoj povijesti najviši su status zadobili predsjednici koji su bili spremni na velike rizike."

Iako je javnost usredotočena na Irak, za predsjednikovu političku budućnost od ključne bi važnosti moglo biti nešto drugo – točnije, ekonomska situacija u zemlji. Predsjednik Bush se nada da će izbjeći sudbinu svog oca, koji je doveo zemlju do pobjede u ratu u Perzijskom zaljevu 1991, ali je ipak izgubio na sljedećim izborima zbog lošeg gospodarskog stanja.

XS
SM
MD
LG