Linkovi

U Iraku moguća demokracija (14/3/03) - 2003-03-14


Sjedinjene Države, zajedno sa svjetskom zajednicom, žele pomoći iračkom narodu da pokrene svoju zemlju u pravcu demokracije i napretka. Medjutim, da li je demokracija u Iraku moguća? Zamjenik američkog ministra vanjskih poslova Paul Wolfowitz postavio je to pitanje na nedavnom sastanku s Amerikancima iračkog podrijetla u Dearbornu, u saveznoj državi Michigan. Jasno je, rekao je on, da je odgovor potvrdan.

“Pogledajte ljude u sjevernom Iraku”, rekao je gospodin Wolfowitz. “Oni su već jedno desetljeće izvan domašaja Sadama Huseina i njegovog režima, i pokazali su impresivnu sposobnost za rješavanje dugogodišnjih medjusobnih razlika te razvoj relativno slobodnih i naprednih društava. Pogledajte Amerikance iračkog podrijetla ... i vidjet ćete kako su prihvatili demokratski sustav.”

Konačno, rekao je gospodin Wolfowitz, svi oni koji sumnjaju trebali bi “pogledati dugogodišnje zahtjeve iračkih gradjana za predstavničkom vladom i njihove dugotrajne patnje pod jednom od najopresivnijih diktatura u svjetskoj povijesti. Možda više od bilo koga drugog, oni su cijepljeni protiv tiranije.”

Vrijednosti slobode i demokracije, kako je to istaknuo zamjenik ministra obrane Wolfowitz “nisu samo zapadne ili europske vrijednosti. One su takodjer muslimanske i azijske vrijednosti. Zaista, to su univerzalne vrijednosti. To su mostovi koji povezuju civilizaciju.”

Slične ideje izražavali su i mnogi Iračani koji su bili prisiljeni napustiti svoju zemlju. Sadiq Al-Mossawi je Iračanin koji je jedva izbjegao smaknuće od strane režima Sadama Huseina. Sada je uspješan poduzetnik u Sjedinjenim Državama, želio bi se vratiti u svoju zemlju i kaže, “doprijeti do svijesti Iračana i podučiti ih što je svijet postao u tehnološkom, ekonomskom i političkom smislu. Irak, sa svojim bogatstvima i sposobnostima”, rekao je gospodin Al-Mossawi, “mogao bi postati Japan Srednjeg istoka.”

Medju Amerikancima iračkog podrijetla koji su govorili na sastanku sa zamjenikom ministra obrane Wolfowitzom bio je i Abu Muslim al-Haydar. On je rekao da je bio sveučilišni profesor u Iraku, a sada radi u službi koja pomaže izbjeglicama. “Želio bih vam dati uvjeravanja kao i svim drugim ljudima diljem svijeta”, rekao je gospodin al-Haydar, “da smo toliko propatili, te da smo voljni raditi na gradjenju demokracije.” On je dodao da većina ljudi želi raditi u dvije faze – fazi oslobodjenja te fazi obnove.

“Zato vas molim, molim vas da ovo uzmete ozbiljno”, rekao je irački izbjeglica Abu Muslim al-Haydar. “Oslobodite irački narod.”

XS
SM
MD
LG