Linkovi

Američki tisak o atentatu na Đinđića (13/3/03) - 2003-03-13


Atentat na srbijanskog premijera Zorana Đinđića našao se danas kao tema na naslovnicama i u uredničkim komentarima mnogih američkih dnevnih listova.

“New York Times” u svojem uvodniku podsjeća da u Srbiji ima i drugih reformski orijentiranih političara, uz ocjenu da ipak nitko od njih nema Đinđićevu umješnost i snagu vizije. Vakuum na vlasti stvoren Đinđićevom smrću – piše njujorški dnevnik – vjerojatno će ispuniti sileđije povezane sa Slobodanom Miloševićem, koji su još uvijek utjecajni u vojsci, paravojnim snagama i policiji. “Ukoliko se to dogodi, zajednica Srbija i Crna Gora vjerojatno će se raspasti, a Srbija će ponovno postati destabilizirajuća snaga na Balkanu”, piše “New York Times”.

Također se osvrćući na pitanje tko će naslijediti ubijenog premijera, “Washington Post” piše da bi napredak koji je Srbija postigla mogao biti izgubljen, ukoliko se demokratski čelnici odlučno ne obračujnaju s mrežom nacionalističkih kriminalaca i gangstera. U tome bi – ocjenjuje “Post” – “važnu ulogu mogao odigrati Vojislav Koštunica, političar koji istovremeno podržava demokraciju i vladavinu zakona, ali se protivi izručenju ratnih zločinaca. Koštunica bi morao pomoći srbijanskim demokratima da izvedu atentatore pred lice pravde i iskorijene opasne sile koje stoje iza njih” – zaključuje “Washington Post”.

“Boston Globe” u svojem uredničkom komentaru piše: “Aktivnosti bandi, koje prožimaju politički život u Srbiji, unatoč izborima, parlamentarnim debatama i slobodnom tisku pokazuju da demokratska transformacija za koju se Đinđić borio nije gotova. “Srbijanski demokrati moraju se” – piše "Globe" – “sada ujediniti da bi spasili svoju mladu demokraciju od kriminala u politici i političkih kriminalaca.”

I za kraj izdvajamo komentar iz “Los Angeles Timesa” koji povlači paralelu između situacije u Srbiji i Iraka. “Problemi s kojima se Srbija sučeljava u pokušajima da s Crnom Gorom uspostavi državu koja će funkcionirati još su očitiji u Afganistanu, gdje se Tadžici bore s Paštunima, a vladini zakoni ne vrijede osim u okolici Kabula. Iskustva iz Srbije i Afganistana trebala bi poslužiti kao upozorenja za poslijeratno razdoblje u Iraku. Kada tenkovi utihnu, suprotstavljene frakcije neće se nužno spojiti u državu” – piše “Los Angeles Times”.

XS
SM
MD
LG