Linkovi

USA Today: 'Pucnjevi u Srbiji odjekuju u Tribunalu za ratne zločine' (13/3/03) - 2003-03-13


Naslovnicama američkih listova ovog jutra dominiraju dva događaja: atentat u Beogradu i diplomatsko natezanje oko Iraka. ”Pucnjevi u Srbiji odjekuju u Tribunalu za ratne zločine” – ističe u naslovu najtiražniji USA Today. Ubojstvo premijera Đinđića “vjerojatno će dovesti do obustavljanja potrage za najodgovornijima za ratne zločine, te će postati još teže uspostavljanje mira i stabilnosti u jednom od najnemirnijih područja Europe, piše list.

Pod naslovom “Atentat zaprepastio Srbiju”, Christian Science Monitor ocjenjuje da je je budućnost demokratskih reformi, nakon ubojstva Đinđića, neizvjesna. “Srbija je bačena u novu političku krizu” – smatra bostonski list prenoseći tvrnje analitičara da se iza atentata najvjerojatnije kriju “mafijaške grupe povezane s bivšim Miloševićevim režimom”.

“Intenzivni pritisak zapadnih vlada na gospodina Đinđića da uhiti osumnjičene ratne zločine, posebno generala Mladića, prisilila ga je na konfrontiranje s ostacima Miloševićeve ere” – piše New York Times, napominjući da je šef “Zemunskog klana”, optuženog za Đinđićevo ubojstvo, bio pristaša Slobodana Miloševića.

A izvještavajući o iračkoj krizi, Washington Post piše da je bivši predsjednik Clinton pozvao predsjednika Busha na više popustljivosti pri određivanju rokova iračkog razoružavanja, u zamjenu za podršku većine članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda. “Ne možemo odbaciti uporabu sile, ali to moramo učiniti na način koji će svijet ujediniti, a ne razdvojiti”, izjavio je – prema pisanju washingtonskog lista – Bill Clinton.

New York Times navodi da se napetost oko pridobijanja glasova u Vijeću sigurnosti prenijela i na samu američku administraciju u kojoj “jastrebovi” – koji su se od početka protivili suradnji s Ujedinjenim Narodima – pokazuju frustriranost zbog otezanja. Neki od njih krivnju prebacuju na britanskog premijera koji je – kako tvrde – preuzeo inicijativu, piše njujorški list.

XS
SM
MD
LG