Linkovi

Bijela kuća koristi solarnu energiju (18/3/03) - 2003-03-13


Sadašnja američka administracija često je na udaru kritika da je do grla povezana s naftnom industrijom i da ne mari za čistu energiju, ali sunčeva energija bez mnogo pompe posljednjih je mjeseci postala dio krajolika Bijele kuće.

Od rujna prošle godine, mreža od 167 solarnih ploča, položena na krovu jedne od pomoćnih zgrada u kompleksu predsjedničke rezidencije u Aveniji Pennsylvania broj 1600, osigurava struju za taj i druge pomoćne zgrade, kao i za vrt i vanjsko osvjetljenje Bijele kuće. Jedno drugo postrojenje solarnih ploča zagrijava vodu za Bijelu kuću, a treće, pak, održava prikladnom temperaturu vode u bazenu.

James Doherty, arhitekt iz Nacionalne službe za održavanje parkova, odlučio se na instaliranje nekoliko sustava sunčeve energije još prije par godina. Prilika se pružila u vrijeme kada je trebalo popraviti krov na zgradi, koju stanovnici Bijele kuće zovu Staja za ponije – omanja pomoćna zgrada, koja je zamijenila negdašnju štalu, u kojoj je jedan od posljednjih stanovnika bio pony Macaroni, u vlasništvu kćerke predsjednika Kennedyja, Caroline.

Nacionalna služba za održavanje parkova, koja je odgovorna i za održavanje objekata u kompleksu Bijele kuće, već je prije dosta vremena vlastitim propisima uvjetovala da bilo kakvo obnavljanje i popravljanje objekata u njezinoj skrbi mora, - kad god je to moguće -, uključiti dizajn koji će biti u skladu sa zaštitom prirode i okoliša.

I tako je, istodobno s promjenom krova, došlo i do instaliranja tri odvojena sustava za iskorištavanje sunčeve energije. Tri – zato što oni nisu jednaki: za stvaranje struje koriste se fotoelektrični moduli, dok sustavi za grijanje vode koriste crne termo-apsorpcijske ploče, dakle izravno zagrijavanje vode toplinom sunca.

Za neke Amerikance, pojam “sunčeva energija” još uvijek živo priziva u sjećanje iskustva sa solarnim pločama iz sedamdesetih godina – krovovi koji stalno negdje cure i vrlo visoki troškovi održavanja instalacija. Imageu čiste sunčeve energije nimalo nisu pomogle niti osamdesete godine, kada su se u maloprodaji pojavili bolji fotoelektrični moduli, čija je cijena, međutim, bila toliko visoka da je proizvedena struja bila i do stotinu puta skuplja od one iz konvencionalnih izvora.

Masovna proizvodnja i poboljšana proizvodna tehnologija dovele su, u međuvremenu, do značajnog pojeftinjenja fotoelektričnih ploča, tako da sada cijena struje dobijene sunčevom energijom košta oko jedan i pol puta do četiri puta više od one iz klasičnih elektrana. Trošak je, međutim, niži u područjima gdje vlada daje dotacije za korištenje alternativnih izvora energije. Upravo zato, posljednjih godina raste popularnost solarne tehnologije – broj instaliranih sustava u individualnim domaćinstvima u posljednjih se desetak godina upeterostručio.

Broj krovova sa solarnim panelima najbrže se povećava u Californiji, gdje je struja zadnjih godina višestruko poskupila, a bazeni koji koriste solarne termalne sustave za zagrijavanje vode postali su gotovo uobičajen prizor. No, čak i tako, struja dobijena sunčevom energijom čini tek jedan posto od ukupne proizvodnje električne energije u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG