Linkovi

Newyorška kulturna scena na udaru slabe ekonomije (13/3/03) - 2003-03-12


Zbog manjaka u gradskom proračunu, općenito slabe ekonomije i pada broja turista, svjetski poznate kulturne institucije u New Yorku ovih dana povećavaju cijenu ulaznica, smanjuju broj radnih dana te otpuštaju svoje djelatnike.

Poznavatelji lokalne kulturne scene tvrde da situacija nije dugo bila tako loša. Ethan Geto radi u organizaciji The Cultural Institution Group, koja zastupa poslovne interese 34 vrhunske kulturne i javne ustanove - od muzeja i kazališta pa do botaničkog i zoološkog vrta. Gospodin Geto kaže da su mnoge ustanove smanjile broj radnih dana, smanjile satnicu, a mnoge prelaze na sistem obaveznih ulaznica, čije je plaćanje do sada bilo fakultativno.

Očekuje se daljnje smanjenje državnih subvencija

Muzej Metropolitan prošle je godine imao proračunski manjak od pet milijuna dolara. Očekuje se da će situacija biti slična i ove godine. Zbog toga, otpušten je dio osoblja, a cijena ulaznica je povećana. Direktor ovog muzeja David McKinney kaže da se vjerojatno radi tek o početku "stezanja remena". "Zgrada je u vlasništvu grada, koji naš rad pomaže s nizom subvencija. I one će biti srezane. Pomaže nas i savezna država New York. Mislim da će subvencija biti znatno manje nego prije, jer se ekonomsko ozdravljanje ne može uskoro očekivati."

Prije dvadeset godina, Muzej Metropilitan od grada je dobivao 30 posto od svog godišnjeg budžeta. Danas dobija tek 10 posto.

Dobar dio sadašnjih ekonomskih problema može se pripisati posljedicama terirostičkih napada od 11. rujna 2001., kao i općenito slaboj ekonomiji u posljednje dvije godine.

Ellen Futter, direktorica newyorškog Prirodoslovnog muzeja, kaže da slab posjet turista pogađa sve koji žive u New Yorku. Godišnji proračun njezine ustanove, koji iznosio 130 milijuna dolara, smanjen je ove godine za 14 milijuna dolara - što je dovelo do otpuštanje nekih djelatnika te do zatvaranje muzeja subotom navečer.

Štednja na kulturnim djelatnostima - kontraproduktivna

Ethan Geto upozorava da će štednja na polju kulture možda biti kontra-produktivna. Naime, time se šteti turizmu koji gradu donosi vrlo mnogo novca. "Za razliku od novca koji se daje policiji i vatrogascima- što je izravan trošak - novac namjenjen kulturi se gradskoj upravi višestruko vraća, putem zarade od turizma. Uz to, privatne zaklade i pojedinci-mecene na svaki dolar iz javnih sredstava doniraju u prosjeku 6.50 dolara. Na svaki dolar što grad potroši na kulturu, natrag dobije i dva dolara od poreza na dodanu vrijednost. Prema tome, uz to što se radi o svjetski poznatim kulturnim ustanovama, ove su institucije veliki izvor zarade" - objašnjava Ethan Geto.

Muzeji, kazališta, galerije također predstavljaju i ogroman obrazovni potencijal od kojeg - putem besplatnih školskih programa - korist imaju milijuni newyorških osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

Ethan Geto upozorava da je - što se tiče pomaganja kulture - situacija u drugim američkim gradovima često gora od situacije u New Yorku: "Ne samo mnogi gradovi, već i mnoge savezne države u potpunosti su ukinule državnu pomoć kulturnih djelatnostima. Recimo, guverner New Jerseya je prije nekoliko tjedana najavio da će u potpunosti ukinuti državnu pomoć kulturi i umjetnosti. Koliko god je kod nas u New Yorku situacija lošija nego u prošlosti, ona je još uvijek mnogo bolja nego u drugim dijelovima Sjedijenih Država."

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG