Linkovi

Powell o Rezoluciji 1441 Vijeća sigurnosti UN-a (12/3/03) - 2003-03-12


Sporazumom o primirju kojim je 1991. godine okončan Zaljevski rat od iračkog diktatora Saddama Husseina zatraženo je da se odrekne oružja masovnog uništenja, eliminira balističke raketne sustave dometa većeg od 150 kilometara te da prekine svoj nuklearni program. No Saddam Hussein nije ispunio traženja niza rezolucija Ujedinjenih naroda o razoružavanju Iraka.

U studenome, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda dalo je Iraku još jednu posljednju šansu. No gotovo četiri mjeseca nakon što je jednoglasno usvojena rezolucija 1441, Saddam Hussein nije poslušao traženje da se razoruža. Saddam Hussein, rekao je američki državni tajnik Colin Powell, “pokazao je tijekom proteklih 12 godina da ga nije briga što ostatak svijeta misli. On želi imati oružja masovnog uništenja. On će manipulirati svjetsko javno mnijenje. On će učiniti sve što može kako bi izgledalo da surađuje i ispunjava ono što se od njega traži premda je jasno da on to ne čini.”

Irak je obavljao pokuse s raznim biološkim agensima uključujući antraks, otrove botulin i ricin, te s virusim koji izazivaju kugu, tifus, koleru i druge bolesti. Punih 12 godina Irak je odbijao objaviti razmjere njegovih kemijskih i bioloških programa.

Štoviše, Ujedinjeni narodi su izvjestili da Irak nije vjerodostojno izvjestio o sudbini više od 500 granata punjenih iperitom te zračnih bombi R-400 koje mogu ponijeti biološke agense. Irak je dao malo vjerodostojinih informacija o tome što se dogodilo s tisućama komada posebnog streljiva kojima se kemijski i biološki agensi mogu proširiti na susjedne zemlje.

Irak je priznao da njegove balističke rakete prelaze ograničenje dometa od 150 kilometara koje su postavili Ujedinjeni narodi. Tek sad, i to nevoljko, Irak je započeo uništavati svoje rakete tipa Al-Samoud. Irak je, također, opetovano pokušao nabaviti aluminijske tube koje se mogu modificirati za proces obogaćivanja urana koji bi se mogao uporabiti u nuklearnim oružjima.

Gospodin Powell je izjavio da kao, bivši vojnik, koji je bio u ratu, vodio svoje ljude u ratu i slao ih u rat, zna da se ponekad ne može pronaći mirno rješenje i da u toj situaciji treba uporabiti oružanu silu. Sjedinjene Države, kao što je rekao gospodin Powell, “spremne su povesti koaliciju zemlja koje su voljne sudjelovati u razoružavanju Saddama Hussein, bilo u sklopu mandata Ujedinjenih naroda ili bez autorizacije svjetske organizacije”.

XS
SM
MD
LG