Linkovi

Cutler: Lobiranje u Vijeću sigurnosti - ništa neobično! (11/3/03) - 2003-03-11


Sjedinjene Države su ovih dana pojačale diplomatske napore usmjerene na dobivanje podrške za usvajanje nove rezolucije Vijeća sigurnosti o Iraku. O iračkoj situaciji i aktualnim diplomatskim manevrima na svjetskoj političkoj sceni razgovaramo s Walterom Cutlerom, bivšim američkim veleposlanikom u Saudijskoj Arabiji.

Walter Cutler je iskusan diplomat – uz veleposlaničku dužnost u Saudijskoj Arabiji, obnašao je i dužnost posebnog izaslanika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za mirovne operacije. Kako kaže, trenutno su u tijeku intenzivni diplomatski napori, u kojima Sjedinjene Države i njihovi saveznici lobiraju za, a Francuska i njeni istomišljenici protiv nove rezolucije.

Walter Cutler: Mnogo toga događa se iza kulisa, ne samo u New Yorku. Sada do izražaja dolaze i bilateralni odnosi između svih zemalja, koje su uključene u proces odlučivanja. Na stavove pojedinih zemalja utječe niz čimbenika – političkih, ekonomskih, pa i financijskih. Naravno, središte zbivanja i dalje je New York.

Veleposlanik Cutler dodaje da se mnogo toga događa i u prijestolnicama pojedinih zemalja, gdje odluke donose predsjednici. Na toj razini posebno su važni osobni odnosi između šefova država. Ima li šanse da nova rezolucija o Iraku doista bude usvojena?

Walter Cutler: Situacija je još uvijek neizvjesna. Trenutno se čini da Sjedinjene Države i Britanija neće dobiti što traže, ali ne smijete biti uvjereni da se situacija neće promijeniti. U sljedećih nekoliko dana dogodit će se još mnogo toga.

Naš sugovornik dodaje da bi se tekst predložene rezolucije mogao ponovno izmijeniti. Kako kaže, već je jednom promijenjen, kada je 17. ožujak postavljen kao rok za razoružavanje. Sada se već govori o produživanju tog roka. Kako ističe veleposlanik Cutler, najvažnije je da Saddam Hussein ne dobije utisak da Ujedinjeni narodi neće učiniti ništa, ili da Sjedinjene Države neće učiniti ništa, jer ne postoji politička volja za rješavanje iračke krize. U ovom trenutku, velike sile lobiraju manje zemlje za podršku u Ujedinjenim narodima. Veleposlanik Cutler kaže da to nije ništa neobično:

"Primjerice, mogli bismo se upitati – kako bi pitanje rata ili mira moglo, između ostaloga ovisiti, o bilateralnim odnosima između Čilea i Sjedinjenih Država? No, Ujedinjeni narodi tako su organizirani da su bilateralni pregovori vrlo važni. Ne kažem da je to savršeno, međutim, tako jest. I mislim da će nakon svega ovoga uslijediti analiza načina kojim djeluju Ujedinjeni narodi. Eto, naprimjer, neki smatraju da Vijeće sigurnosti više ne uključuje baš sve zemlje koje su dovoljno utjecajne ili pak imaju dovoljno mnogobrojno stanovništvo, a da bi njihove odluke bile važne. Ipak, Sjedinjenim je Državama važno da dobiju potrebnih devet glasova, a važno je isto tako da niti jedna od pet stalnih članica Vijeća ne uloži veto na novu rezoluciju."

Iako su se i Rusija i Francuska već očitovale protiv nove rezolucije, to ipak možda neće biti i zadnja riječ o ovom pitanju - zaključuje Walter Cutler, bivši američki veleposlanik u Saudijskoj Arabiji, a danas predsjednik Međunarodnog centra Meridian.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu teme poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG