Linkovi

Dvoje Jemenskih državljana optuženo za financiranje terorizma (10/3/03) - 2003-03-10


Kao rezultat dugortrajne tajne operacije koju je sproveo Savezni istražni ured – FBI- Sjedinjene su Države podigle optužnicu protiv dvojice Jemenskih državljana: Mohammeda Ali Hasan Al-Moayada i Mohshen Yahya Zayeda, koje se tereti za zavjeru u pružanju materijalne potpore teroristima al-Qaide i Hamasa. Ove dvije osobe su također optužene kao vodeći financijeri, te kao osobe koje su vrbovale nove članove terorističke organizacije. Oni su tajno prikupili milijune dolara u New Yorku kao i u drugim gradovima širom Amerike. Tužba također navodi da je Al-Moayad osobno uručio Osami bin Ladenu 20 milijuna dolara skupljenih preko njegove mreže za prikupljanje pomoći prije 11. rujna 2001, kada su se desili teroristički napadi na Ameriku.

U studenom 2001-ve, FBI-eva jedinica za međunarodni terorizam je počela surađivati s jednim doušnikom koji je poznavao Al-Moayada već duže vrijeme. Prema navodima optužnice, tijekom nekoliko sastanaka sa doušnikom, Al- Moayad se hvalio sa svojom umiješanošću u pružanju financijske pomoći, novih regruta te ostalom raznom opskrbom al-Qaide, Hamasa i drugih terorističkih grupa. Doušniku je također rekao da je, između ostalog, primio novac sakupljen u džamiji Al Farouq u Brooklinu. Al Moayad je također tvrdio da je i duhovni savjetnik Osami bin Ladenu.

U siječnju su, Mohammed Ali Hasan Al-Moayad i Mohshen Yahya Zayed, putovali iz Yemena u Frankfurt kako bi se sastali sa doušnikom FBI-ja. Prema optužnici, Al-Moayad je išao na ovaj susret s nastojanjem da dobije dva milijuna dolara od simpatizera terorizma koji je želio financirati al-Qaidu i Hamas. Zayed se, pak “prisegao Alahu” kako će on, u slučaju da se išta desi Al-Moayadu, dostaviti novac al-Qaidi i Hamasu. I Al-Moayad i Zayed se nalaze u rukama njemačkih vlasti od siječnja, dok vlada Sjedinjenih Država traži da se ova dvojica predaju u njihovu nadležnost.

Nakon terorističkih napada 11. Rujna 2001-ve, međunarodna zajednica je napravila veliki napredak u stopiranju financiranja međunarodnog terorizma. Materijalna sredstva u vrijednosti od 124 milijuna dolara je zamrznuto. Preko 600 terorističkih bankovnih računa je blokirano širom svijeta. U sedamdeset istraga o terorističkom financiranju, do danas je u 23 slučaja podignuta optužnica ili priznta krivica. Međutim, još uvijek puno toga preostaje da se završi, ali jasno je, da se zatvaranjem terorističkih pristupa novcu, može spriječiti daljnje izvođenje njihovih akcija. Prema riječima predsjednika Georgea Walkera Busha, “Mi ćemo spriječiti teroriste od daljnjih prikupljanja pomoći, okrenuti ih jedne protiv drugih, istjerati ih iz njihovih tajnih skrovišta i dovesti pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG