Linkovi

NYT: Sjevernokorejski zrakoplovi pokušali zarobiti posadu američkog špijunskog zrakoplova (8/3/03) - 2003-03-08


Iz jutrošnjeg tiska izdvajamo prvo članak iz New York Timesa u kojemu se tvrdi da su sjevernokorejski zrakoplovi, koji su presreli nenaoružani američki obavještajni zrakoplov nad Japanskim morem, ustvari pokušali prisiliti zrakoplov na slijetanje na tlu Sjeverne koreje i uzeti posadu kao taoce. Nove pojedinosti o tom incidentu, prema jednom visokom dužnosniku ministarstva obrane, iznijelo je 15 članova posade američkog zrakoplova, koji su, kako se pokazuje, bili u znatno većoj opasnosti nego što se to ranije činilo.

U istom listu čitamo da je i samo spominjanje mogućnosti povlačenja dijela američkih postrojbi iz Južne Koreje, koje je jučer natuknuo ministar obrane Donald Rumsfeld, izazvalo snažnu reakciju u Južnoj Koreji. Reakcija je, piše New York Times, "novootkriven osjećaj zahvalnosti" za sigurnost koju pružaju američki vojnici stacionirani kao živi štit pokraj demilitarizirane zone. Radi se o oko 12 tisuća vojnika, - trećini ukupnih američkih snaga u Južnoj Koreji -, koji su već pola stoljeća postavljeni kao prva meta za 11 tisuća topova, koliko ih je Sjeverna Koreja postavila na svojoj južnoj granici. Ovi su vojnici živo jamstvo da će Sjedinjene Države štititi Južnu koreju od eventualnog novog pokušaja invazije sa sjevera, poput onoga 1950. godine.

O ratu se mnogo govori, ali malo se govori o cijeni - piše Washington Post. Istaknuvši da je predsjednik Bush i u svom govoru, u četvrtak navečer, izbjegao specificirati troškove eventualnog rata u Iraku, ovaj list navodi mišljenja raznih stručnjaka. Recimo, jedno kongresno tijelo procjenjuje da bi svaki mjesec rata koštao i do 9 milijardi dolara, a svaki mjesec poslijeratne okupacije i do 4 milijarde. Jedan stručnjak sa sveučilišta Yale, pak, procjenjuje da bi ukupni makroekonomski troškovi rata i poslijerata mogli doseći i do 1,6 bilijuna dolara. Usporedbe radi, čitav budžet koji je administracija predložila za 2004. godinu iznosi 2,25 bilijuna dolara!

I, na kraju, list USA Today prenosi upozorenje iračkog zamjenika ministra za naftu koji kaže da bi napad na Irak mogao podići cijene nafte na 70 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG