Linkovi

Pentagon o strategiji napada na Irak (6/3/03) - 2003-03-06


Američki dužnosnici kažu da bi prvi dani mogućeg rata u Iraku donijeli deseterostruko jače bombardiranje nego što je bilo za vrijeme Zaljevskog rata, 1991. godine. Strategija, koju dužnosnici Pentagona nazivaju "šok i izazivanje strahopoštovanja", uključivala bi tisuće projektila i bombi u kombinaciji s brzim napadima na tlu. Svrha takvog napada jest spriječiti Saddama Husseina od pokretanja masovnog udarca odmazde, kao i uvjeriti Iračane da nemaju izgleda na pobjedu.

Sjedinjene Države su naredile protjerivanje dvojice članove iračke misije pri Ujedinjenim Narodima zbog, kako je rečeno, djelatnosti koje su štetile američkoj nacionalnoj sigurnosti i bile izvan njihovih službenih zaduženja. Irački veleposlanik pri svjetskoj organizaciji rekao je da su protjerana dvojica bila zadužena za sigurnost misije.

Francuska, Rusija i Njemačka još jednom su ponovile da neće prihvatiti drugu rezoluciju Vijeća Sigurnosti kojom bi se otvorio put vojnoj akciji protiv Iraka. Odluku je obznanio francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin, nakon razgovora koje je u Parizu vodio sa svojim ruskim i njemačkim kolegama. Francuska i Rusija naznačile su da bi mogle koristiti svoje pravo veta kako bi blokirale usvajanje rezolucije koju traže Sjedinjene Države i Britanija. Njemački kancelar Gerhard Schroeder kaže, međutim, da to možda ne bi uspjelo spriječiti rat protiv Iraka. Bijela kuća je objavila da je predsjednik Bush uvjeren da će Vijeće Sigurnosti usvojiti novu rezoluciju.

XS
SM
MD
LG