Linkovi

SAD zabrinute zbog ruske pomoći u izgradnji iranske nuklearne elektrane (4/3/03) - 2003-03-04


Američki vojni i politički analitičari ukazuju na mogućnost da Iran sve intenzivnije nastoji pokrenuti program nuklearnog naoružanja. Isti stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog ruskog sudjelovanja u takvim iranskim nastojanjima. Analitičari smatraju da bi prijenos ruske nuklearne tehnologije Iranu mogao ugroziti odnose Washingtona i Moskve.

Međunarodnim inspektorima koji su nedavno posjetili Iran tamošnje su vlasti pokazale sofisticiranu opremu za obogaćivanje urana, što je potaklo nagađanja o iranskom napretku u nastojanjima da proizvede nuklearno oružje. Uz to, Teheran je nedavno priopćio da je u rudniku u središnjem Iranu započelo iskopavanje urana, a najavljeni su i planovi gradnje postrojenja u kojima bi se uran prerađivao u nuklearno gorivo.

Leonard Spector američki je stručnjak za nuklearno oružje i zaposlen je u Centru za istraživanje neširenja nuklearnog naoružanja, pri Institutu u Montereyu. Prema njegovoj ocjeni, najnoviji podaci o iranskom nuklearnom programu trebali bi izazvati ogromnu zabrinutost: “Najnovija otkrića o gradnji pogona za obogaćivanje urana – pogona koji, kako se čini, ubrzano napreduje – te o postrojenjima za proizvodnju teške vode, vrlo su zabrinjavajuća. Bez obzira na to što su pod nadzorom međunarodne inspekcije, ti bi objekti mogli u doglednoj budućnosti omogućiti Iranu proizvodnju urana čija bi kvaliteta bila takva da se može koristiti u proizvodnji oružja – a to bi otvorilo mogućnost za proizvodnju nuklearne bombe.”

Gospodin Spector ističe da je američka vlada već godinama zabrinuta zbog ruske pomoći Iranu u gradnji ogromne nuklearne elektrane u lučkom gradu Bushehru. Zabrinutost je nastala zbog toga što je kroz suradnju u gradnji tobože civilnog i bezopasnog objekta, došlo i do prijenosa drugih tehnoloških podataka, kaže gospodin Spector ukazujući na obučavanje iranskih stručnjaka u Moskvi, te na boravak ruskih stručnjaka u Iranu. I administracija predsjednika Clintona i predsjednika Busha su – kako tvrdi –uznemirene zbog te rusko-iranske suradnje.

Stručnjak washingtonske Zaklade Heritage – Ariel Cohen – ističe da ruski transfer nuklearne tehnologije Iranu ugrožava odnose Washingtona i Moskve: “Vrlo nas zabrinjava to što možda propuštamo stratešku priliku za uspostavljanje partnerskog odnosa s Rusijom glede pitanja poput rata protiv terorizma, te sigurnosti energetskih potreba Sjedinjenih Država. Rusija je jedna od najvećih izvoznica nafte, a nastoji postati i jedna od glavnih izvoznica na američko tržište. No sva ta suradnja između predsjednika Busha i Putina, u koju su obojica puno uložili, mogla bi biti okončana zbog nedostatka razumijevanja od strane onih ruskih dužnosnika koji dopuštaju transfer nuklearne tehnologije u Iran.”

I dok Teheran tvrdi da razvija nuklearnu tehnologiju s ciljem miroljubive proizvodnje električne energije u budućim nuklearkama, dotle Washington ukazuje na goleme rezerve nafte i plina kojima Iran raspolaže, što znači da mu proizvodnja električne energije u nuklearkama nije potrebna. Što se Moskve tiče, ona negira trvdnje da bi ruska pomoć u gradnji nuklearki mogla pomoći Irancima da proizvedu nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG