Linkovi

Otvaranje ili nastavak embarga protiv Castra? - 2003-03-04


Godine 1959. Fidel Castro je na Kubi silom osvojio vlast i otad vlada tom otočkom zemljom. Uz podršku Sovjetskog Saveza, Castrov je komunistički režim izvozio revoluciju po cijeloj Južnoj Americi i Africi duže od tri desetljeća. Nakon propasti komunizma u većem dijelu svijeta, postavlja se pitanje je li došlo vrijeme i za promjene na Kubi. O tom pitanju raspravlja panel stručnjaka, koji je vodio naš novinar Victor Morales. Slijede izvadci iz diskusija.

Kubanske izbjeglice i analitičari tamošnjih političkih prilika naglašavaju kako na Kubi postoji vrlo malo sloboda i ljudskih prava. Kubansko gospodarstvo nalazi se već godinama u stanju stagnacije, dok režim pokušava pronaći ravnotežu između ekonomskih reformi i političke kontrole nad stanovništvom. Ipak, unatoč desetljeća američkog ekonomskog embarga protiv Kube, sedamdeset šestogodišnji Fidel Castro i dalje je na vlasti.

O tome kakvi su izgledi za promjenu režima na Kubi govori Jon Utley, znanstvenik koji se bavi političkim i ustavnim sustavima na Institutu Ludwig von Mises.

"Ne mislim da postoje veliki izgledi za promjene. Dok je Castro živ, izgledi uopće ne postoje. Sjedinjene Države jamačno više nisu usredotočene na Kubu sa svim ovim što se sad događa na Bliskom istoku i u Sjevernoj Koreji. Politika prema Kubi je na neki način paralizirana. Lobi Amerikanaca kubanskog podrijetla ima snažan utjecaj na tu politiku i nitko ne želi ništa promijeniti. Možda i kažu da žele, no ne čine ništa po tom pitanju. A, naravno, sam Castro želi zadržati diktaturu. Dakle, ništa se neće promijeniti."

"Erozija jedne politike"

Larry Birns direktor Vijeća za pitanja hemisfere, dodaje:

"Mislim da smo ovdje svjedoci erozije jedne politike. Postojala je jasna suglasnost kojom se davala podrška politici Sjednjenih Država da se izolira Kuba. Ta je politika desetljećima bila motivirajući faktor za američke inicijative. Mislim da ta politika doživljava neuspjeh u širokom smislu. Naći ćete i tradicionalne konzervativce koji smatraju da je embargo protiv Kube odavno nadživio svoju korisnost...Imamo sad značajani blok republikanaca iz saveznih država gdje je jaka poljoprivreda koji u Zastupničkom domu i Senatu traže normalizaciju trgovine i putovanja s Kubom. Zapravo, u nedavnom glasovanju u Zastupničkom domu većina članova se izjasnila za ukidanje embarga. A slično su se se izražavali i ugledni poslovni ljudi, sindikalni čelnici itd."

Gospodin Utley se slaže s ovakvim ocjenama. "Istina je da konzervativci u Americi revidiraju svoje stavove o ekonomskom embargu protiv različitih zemalja, uključujući i Kubu. Međutim, lobi Amerikanaca kubanskog podrijetla se ne mijenja – oni i dalje ne žele popustiti Castru. Ne mislim da tu dolazi do pomaka. Oni predstavljaju političku silu na Floridi, a to je jako bitna država za predsjednika Busha. I dok se oni ne promjene, neće se promijeniti ni ništa drugo."

"Vladajuća garnitura pred zidom"

A ako i kad dođe do promjene na Kubi, kako će to izgledati? Je li riječ o tome da se čeka Castrov odlazak, odnosno da umre ili ode dostojanstveno? Poslušajmo prvo Jona Utleya. "Ne. Mislim da je to vrlo opasno. Nema ovdje evolucije kao u istočnoj Europi i Rusiji. Vladajuća nomenklatura nalazi se leđima okrenuta pred zidom. Nema mogućnosti da ih se iznenadi. Sjedinjene Države bi trebale pokušati odvojiti Castra od njegove vladajuće klase. Washington to ne čini. Mislim da postoje dobri izgledi za jednu vrlo krvavu revoluciju, nakon Castrove smrti."

Larry Birns dodaje da je "u ovakvim situacijama najbolje ne odgađati stvari. Mi bismo u ovom trenutku trebali započeti jednu uistinu aktivnu, delikatnu i racionalnu politiku. Ne smijemo razmišljati što će se dogoditi nakon Castrove smrti. Moramo s njim imati neku vrstu odnosa.

Utley: Dobar primjer Istočne Europe

Naši sugovornici odgovaraju na pitanje kakvu bi politiku Sjedinjene Države u ovom trenutku rebale provoditi prema Kubi. Riječ ima Jon Utley iz Institutu Ludwig von Mises.

"Mislim da imamo primjer istočne Europe. Kubu treba otvoriti za trgovinu i da je ljudi mogu posjećivati. Slobodno tržište i sloboda imaju nevjerojatnu moć nagrizanja totalitarnih režima. One izazivaju trulež u korijenu diktature. Trebamo dopustiti komunikacije i druge stvari, a istovremeno dati šansu vladajućoj klasi da se izvuče bez većih potresa. To se učinilo u istočnoj Europi. Nije bilo krvoprolića."

Birns: "Treba napustiti mentalitet hladnog rata"

Kad na Kubi dođe do promjena sasvim sigurno će se pojaviti i niz problema s kojima će se morati pozabaviti. Kako bi Sjedinjene Države i međunarodna zajednica mogle pomoći u njihovom premošćivanju? Larry Birns iz Vijeća za pitanja hemisfere kaže: "Ja sam svakako da se dopusti sloboda - tj. volio bih da se odvijaju aktivnosti kao što su putovanja i da različite skupine jedna s drugom komuniciraju. Na svom nedavnom putu na Kubu posjetio sam Nacionalno sveučilište i tamošnji studenti su bili prilično otvoreni. Neki od njih su mi rekli da bi željeli napustiti Havanu i preseliti se u Miami. Ono što mi moramo učiniti jest izvući se iz mentaliteta hladnog rata u kojem smo tako dugo bili."

Gospodin Birns vjeruje da će uspješna američka politika prema Kubi biti ona politika koja će služiti američkim nacionalnim interesima, a ne ona koja će isključivo služiti interesima kubanske emigracije na Floridi.

XS
SM
MD
LG