Linkovi

Nova tehnologija u identifikaciji terorista  (4/3/03) - 2003-03-04


Američki zakoni usmjereni protiv terorizma zahtjevaju od avio-kompanija i službi useljavanja da uspoređuju imena putnika sa stalno-rastućim popisom osumnjičenika za terorizam i kriminalaca. Međutim, kako prepoznati strana imena kada ona mogu na engleskom jeziku biti napisana na različite načine?

Mir Aimal Kasi, porijeklom iz Pakistana, pogubljen je u studenom zbog ubojstva dvojice djelatnika Središnje obavještajne službe – CIA-e 1993 godine. On je nekoliko godina ranije neprimjećeno ušao u Sjedinjene Države iako je njegovo ime bilo na popisu traženih terorista.

Dobio je vizu, prešao granicu, kupio kalajšnjikov i pogodio petoro ljudi ispred središta CIA-e. Njegovo ime nalazilo se na svim popisima terorista te je bio nepoželjna osoba u Sjedinjenim Državama, međutim zbog jednog jedinog drugačijeg slova u imenu, on je ipak uspio ući u zemlju! To je vjerojatno najbolje dokumentiran i najdrastičniji primjer posljedice zanemarivanja problema pisanja osobnih imena.”

John Hermansen je suosnivač jedne tvrtke u Virginiji koja se bavi analizom jezika. U cilju spriječavanja takvih propusta on je razvio bazu podataka s imenima te kompjutorski program za traženje imena. Kao što je bilo i za očekivati, nakon terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar, potražnja za tehnologijom za prepoznavanje imena naglo je porasla.

Za uspjeh programa ključno je kulturološko razumijevanje imena i njihovih značenja, tvrdi John Hermansen: "Ime vam može ukazati na spol osobe, ponekad i koje je vjere i društvenog statusa. U nekim kulturama ime ukazuje na obitelj, bračni status i rodbinske veze. Može se i odrediti u kojoj se zemlji to ime često koristi.”

Tijekom zadnjih 20 godina tvrtka gospodina Hermansena je skupila bazu podataka s više od milijardu imena iz skoro svih zemalja svijeta. Međutim to nije dovoljno. Gospodin Hermansen i ostali koji rade na tome sastavili su i popis varijacija imena: "Na primjer ime Mohamed je na arapskom uvijek napisano na isti način. Međutim, poznato nam je i skoro 200 varijacija tog imena.”

CIA i FBI sve više koriste ovakve detaljne sisteme za traženje imena u svom lovu na teroriste. Služba za useljavanje - INS također mora provjeriti putnike koji ulaze u zemlju, a i zrakoplovne kompanije i banke dužne su usporediti imena svojih klijenata s popisom traženih terorista. Richard Wagner vodi newyoršku firmu koja se bavi kompjuterskom tehnologijom za ubrzavanje pretrage baza podataka. Gospodin Wagner kaže da su tvrtke i državne službe u stanju provjeriti oko 4 tisuće imena u sekundi, uključujući različite načine pisanja i nadimke: "Kada upišete naprimjer Bill Clinton, ako se on nalazi na bilo kojem popisu, nećete naći samo ime Bill Clinton, već i Billy Clinton te William Jefferson Clinton.”

Istražitelji koriste sisteme za traženje imena i za pronalaženje puteva novca koji vode do terorističkih osumnjičenika. Međutim tehnologija ima i drugu praktičnu upotrebu. Gospodin Hermansen kaže da marketinške firme također koriste program za identificiranje potencijalnih mušterija, kao što su žene ili etničke manjine.

XS
SM
MD
LG