Linkovi

Dorothy McClellan, američka stipendistica Fulbrightovog programa u Vukovaru - 2003-03-02


Političari često posjećuju Vukovar, nerijetko kako bi dali niz obećanja povratnicima i prikupljali političke poene. Posjeta znanstvenika najčešće prođe nezamijećena. Dorothy McClellan profesorica je međunarodnog kaznenog prava i članica zaklade Corpus Cristy. Stjecala je međunarodno iskustvo predavajući u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici, Rusiji, Njemačkoj, Indiji…Kao članica Fulbrightova programa u Hrvatskoj je od 2002. godine predavačica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Vodi tečaj posvećen znanosti o ratnim zločinima.

U Zagreb je stigla kao ekspert američkog međunarodnog prava, te nije stručnjak za ovo područje, za Hrvatsku. U Vukovar je došla kako bi svoje dojmove mogla prenijeti studentima u Hrvatskoj a i da bih se sama informirala o situaciji.

"Došla sam u Vukovar jer je taj grad simbol rata, herojstva, ali nažalost i simbol užasa. Nažalost taj grad je još uvijek teško oštećen ratom i treba vidjeti kako se razvija cijeli ovaj proces u poratnom razdoblju. Treba dakako proučiti i događaje iz ratnog razdoblja. Moji su studenti zainteresirani za proces pomirenja i izgradnje, normalizacije života. To je vrlo spor proces. Slušala sam, otvorila svoj um, uši i oči. Otvorila sam se tom iskustvu za koji mislim da treba dugo vremena da bi se shvatilo, da treba puno strpljenja. Došla sam u Vukovar da bih se uvjerila kako izgleda rat.

Većinu svoje profesionalne karijere provela je u SAD-u u zatvorima, zainteresirana da i u praksi proučava što se događa s ljudima. Kaže kako u Vukovaru ima priliku razgovarati sa žrtvama, ljudima koji su nedužni završili u zatvorima, koji su završili u logorima. "To su duboko osjećajni ljudi. Fascinira me njihova otvorenost i spremnost na suradnju, voljni su ispričati svoje priče". Na upit zašto se srela s Hrvatima u Vukovaru američka znanstvenica odgovara: "Zato što sam zadivljena njihovom dubokom principijelnošću, integritetom i ponosom. Zadivljuje me to što žele da znamo o tome, žele to ispričati."

U Americi Dorothy McClellan vodi jedan projekt u kojemu surađuje s ljudima koji su bili žrtve zločina i onima koji su bili u zatvoru. Na zamolbu da prokomentira tvrdnje kako u Američkoj javnosti postoji puno više osjećajnosti spram žrtava, poput onih u Vukovaru, tek nakon terorističkih napada 11. rujna Dorothy McClellan kaže: "Možda je sada vrijeme za nas Amerikance da pomognemo ostatku svijeta. Možda cijeli svijet može naučiti lekciju o socijalnoj pravdi, o posljedicama rata, o posljedicama uništenja. Kad sam došla u Vukovar naučila sam dosta o kulturi straha koji je svijet upoznao nakon 11. rujna. O tome možete puno naučiti kad proučavate zastrašene skupine." Naša sugovornica kaže kako je u Vukovaru divno vidjeti da su ljudi sad u stanju racionalno prosuđivati. V.Benić

XS
SM
MD
LG