Linkovi

USA Today: 60% Amerikanaca podržava rat protiv Iraka (28/2/03) - 2003-02-28


USA Today objavljuje rezultate ankete koju je proveo zajedno s televizijskom mrežom CNN i Gallupovim institutom, a zaključak je kratak – podrška ratu s Irakom održava se na razini od skoro 60 posto. Unatoč takvoj stabilnoj podršci ratu, nervozno iškekivanje raspleta krize, te nepostojanje pomaka u uspavanom gospodarstvu, ostavljaju traga na popularnost predsjednika Busha.

Pozitivnu ocjenu načina na koji predsjednik Bush obavlja svoju dužnost dalo je 57 posto Amerikanaca, što je najniži postotak nakon 11. rujna 2001. godine. Upitani o predsjedničkim izborima 2004. godine, 47 posto ispitanika kaže da bi ponovo glasalo za Busha, što je 4 posto manje nego prije tri mjeseca. 39 posto Amerikanaca je reklo da bi glasalo za demokratskog predsjedničkog kandidata – piše USA Today.

New York Times izvješćuje o buri koju su izazvala nagađanja o troškovima rata u Iraku. Zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz odbacio je procjene da bi rat i rekonstrukcija koštali između 60 i 95 milijardi dolara, rekavši da je to nemoguće precizno prognozirati. On je također odbacio kao preuveličavanje procjenu najvišeg generala kopnenih snaga – Erica Shinsekia – koji je u Kongresu rekao da će poslije rata u Iraku biti potrebno nekoliko stotina tisuća vojnika. No i sam Wolfowitz je doživio kritike više kongresmena koji su prigovorili da Pentagon prikriva podatke od Kongresa – piše New York Times.

U procjene troškova se uključio i današnji Christian Science Monitor, koji citira izjavu senatora Roberta Byrda: “Ukupna cijena rata u Iraku mogla bi lako dostići stotine milijardi dolara – pa čak i jedan bilijun, ili više. A to bi – rekao je - bilo previše za savezni proračun koji ionako sve više zapada u duboki deficit, prenosi Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG