Linkovi

Kongres nezadovoljan saveznicima (1/3/03) - 2003-02-28


Dok Sjedinjene Države nastavljaju pregovore sa svojim ključnim saveznicima, mnogi zakonodavci u Kongresu sve su nezadovoljniji potezima nekih od tih zemlja, koje – kako se nekim kongresmenima čini - kao da žele ugroziti američke interese i rat protiv terorizma.

Razina frustracije u Kongresu sve više raste. To se posebice očituje tijekom rasprava na temu Iraka, Srednjeg istoka, kontrole naoružanja, saveznog proračuna pa čak i obrazovanja. Mnogi republikanci i demokrati su nezadovoljni ponašanjem bliskih saveznika poput Njemačke, Francuske i Rusije.

Chabot: Ucjenjuju zemlje čija suradnja ne bi smjela biti upitna

Čak i Turska, štovana kao jedna on najpouzdanijih prijatelja u NATO savezu, postala je predmetom kritike. I dok je izgledno da će turski parlament odobriti razmještaj američkih trupa tijekom priprema za mogući vojni napad na Irak, neki republikanci u američkom Zastupničkom domu su ljutiti zbog ustupaka koje je Washington bio prisiljen učiniti kako bi pridobio Tursku na suradnju. Sjedinjene su Države Turskoj obećale dodatnu ekonomsku pomoć u visini od nekoliko desetaka milijardi dolara.

"Mislim da je sramotno da Sjedinjene Države ucjenjuju zemlje čija suradnja ne bi smjela biti upitna" - izjavio je u raspravi u Zastupničkom domu republikanac Steve Chabot. Njegova kolegica Ileana Ros-Lahtinen kaže da ju "zaprepaščuje činjenica da je Amerika morali platiti tako visoku cijenu za tursku podršku u međunarodnom ratu protiv terorizma od kojeg će Turska imati isto toliko koristi koliko i Sjedinjene Države.”

Janklow: Naši bi saveznici morali biti uz nas

Međutim najoštrije kritike rezervirane su za uski krug tradicionalnih američkih saveznika u NATO savezu koji se - kada je u pitanju Irak - protive američkim stavovima u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. William Janklow, republikanac iz savezne države Južne Dakote, je primjetio:

"Pogledajete samo koliko je desetaka tisuća Amerikanaca pokopano u Francuskoj, mladića koji su se 1944. iskrcali na obale Normandije iz jednog jedinog razloga - da oslobode francuski narod i Europljane od tiranije. Ovo sada je naš rat protiv terorizma. Avioni se nisu zabili u Eiffelov toranj, nisu se zabili u njemački parlament ili u belgijska polja, već su se teroristički napadi dogodili tu, u Sjedinjenim Državama. Mi smo odredili liniju od koje ne odstupamo. Mi vodimo rat protiv terorizma i naši saveznici bi morali biti uz nas.”

Hyde: Ruska podrška Francuskoj - nepoželjan razvoj događaja

Američki zakonodavci također kritiziraju Rusiju i predsjednika Vladimira Putina. Kongresmen Henry Hyde je u raspravi izjavio: "Ruska podrška Francuskoj u ometanju Sjedinjeih Država i Britanije po pitanju Iraka je nepoželjan razvoj događaja. U kombinaciji s ruskom izgradnjom atomskog reaktora u Iranu, to može dovesti do ozbiljnog poremećaja naših međudržavnih odnosa.”

Neki se zakonodavci vrlo trude da negativna reakcija američkog Kongresa ne naruši dugoročne odnose Sjedinjenih Država i drugih članova NATO saveza. Oni podsjećaju da je pomoć Turske bila ključna tijekom operacije Pustinjska oluja 1991. godine kada je Kuvajt oslobođen od iračke okupacije. Međutim, na temelju rasprava i u Zastupničkom domu i u Senatu, promatači američke političke scene predviđaju da će Fracuska i Njemačka vrlo teško obnoviti svoj ugled na Capitol hillu.

XS
SM
MD
LG