Linkovi

Bob Dole o Iraku: Nadam se da nećemo ponoviti pogreške s Balkana (27/2/03) - 2003-02-27


Dnevnik Washington Post danas objavljuje reakciju bivšeg republikanskog predsjedničkog kandidata Boba Dolea na nedavni članak Richarda Holbrookea, u kojem ovaj bivši američki diplomat uspoređuje američki angažman u krizi na Balkanu te u sadašnjoj krizi oko Iraka.

Richard Holbrooke, kojeg mnogi smatraju arhitektom Daytonskog sporazuma, u svom komentaru navodi da bi “vladi Georgea Busha politika bivšeg predsjednika Clintona u Bosni i Hercegovini i na Kosovu trebala biti model – kako se stvara međunarodna koalicija te kako se provode rezolucije Ujedinjenih naroda.”

Bob Dole kritizira ovu tvrdnju Richarda Holbrookea. “Čovjek se upravo smrzne kada pomisli kako bi se situacija u vezi Iraka mogla razvijati ako ponovimo pogreške koje smo učinili za vrijeme ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.” Senator Dole podsjeća da je NATO savez prvi put bombardirao srpske položaje u Bosni tek 1995. godine – nakon što je Senat Sjedinjenih Država velikom većinom glasao protiv vladine politike poštivanja embarga Ujedinjenih naroda, koji se odnosio na zabranu isporuke oružja za Bošnjake.

Zračni napadi počeli su tri godine prekasno – tvrdi Bob Dole – nakon što je u Bosni i Hercegovini pobijeno 250 tisuća ljudi a dva milijuna bilo prognano u izbjeglištvo. Osim toga, navodi ovaj dugogodišnji čelnik Republikanske stranke na Capitol Hillu, da je akcija NATO saveza stvarno bila “snažna” – kako navodi Richard Holbrooke – u Bosni i Hercegovini bi sada vladao stabilniji i efikasniji mirovni proces.

“Slažem se s Holbrookovom tvrdnjom da je “Saddama trebalo dovršiti još 1991. godine, za vrijeme Pustinjske oluje” – ali treba podsjetiti da je Dayton propustio okončati vladavinu Slobodana Miloševića. Što više, Dayton je Miloševića učinio partnerom u mirovnom procesu” – podsjeća Bob Dole, u svojoj reakciji na članak Richarda Holbrookea u Washington Postu.

XS
SM
MD
LG