Linkovi

Čvrst stav Španjolske u vezi Iraka (27/2/03) - 2003-02-27


Sjedinjene Države imaju mnogo saveznika u ratu protiv terorizma. Jedan od najsnažnijih je Španjolska. Kako je to rekao predsjednik Bush, tijekom sastanka sa španjolskim premijerom Jose Maria Aznarom, 22. veljače u Texasu: “Naše dvije zemlje zbližile su se više nego ikada prije u borbi protiv terorizma diljem Europe i izvan njenih granica. Španjolska je uhitila članove al-Qaide i nastavlja dijeliti vitalne obavještajne informacije.

Španjolski premijer Aznar je pak rekao: “Naša slobodna društva su mete terorista, i protiv njih se mora boriti bezuvjetno, bez suzdržavanja. Mi ne možemo biti taoci terorizma i mi to nećemo biti.”

Premijer Aznar je takodjer jasno rekao da Španjolska podupire snažnu akciju kojom bi se suprotstavilo prijetnji koju predstavlja režim Sadama Husseina u Iraku. Tijekom summita 15 čelnika Europske unije, održanog 17. veljače ove godine, Španjolska je odigrala ključnu ulogu u prihvaćanju priopćenja kojim se traži od Iraka da eliminira svoje oružje za masovno uništavanje te da suradjuje “odmah i u potpunosti” s inspektorima Ujedinjenih naroda za oružje. Čelnici zemalja Europske unije priopćili su “da će samo irački režim biti odgovoran za posljedice ... ukoliko ne iskoristi ovu posljednju priliku.”

Irak je dobio svoju “posljednju priliku” jednoglasnim usvajanjem rezolucije Vijeća sigurnosti 14-41, u studenom prošle godine. Ujedinjeni narodi su već utvrdili da je Irak u “materijalnoj povredi” svojih obveza, koja se proteže unazad više od 12 godina te kroz 16 rezolucija UN-a. Rezolucija Vijeća sigurnosti 14-41 stavlja pred Irak obvezu da dokaže da je eliminirao sve svoje programe kemijskog, biološkog i nuklearnog naoružanja te raketa velikog dometa. U rezoluciji se kaže da će se irački režim sučeliti s “ozbiljnim posljedicama” ukoliko ne ispoštuje odredbe ove rezolucije.

Prihvaćanjem rezolucije 14-41, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zauzelo je jasno stajalište. Zatražilo je potpuno i trenutno razoružavanje Iraka. “To, i samo to”, rekao je predsjednik Bush, “pitanje je koje se postavlja pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda. Nećemo dopustiti da irački diktator, koji je poznat po agresijama i bliskim vezama s terorističkim grupama, nastavi posjedovati ili proizvoditi oružje za masovno uništavanje.”

XS
SM
MD
LG