Linkovi

Psihološki rat protiv iračkih vojnih snaga u punoj snazi (27/2/03) - 2003-02-27


Premda predsjednik Bush nije donio konačnu odluku da će Sjedinjene Države povesti vojnu koaliciju kako bi se razoružao Irak, psihološki rat je već uveliko u tijeku. Kampanja je usmjerena kako na iračke vojnike, tako i na civile.

Američki zrakoplovi s nosača u Perzijskom zaljevu iznad Iraka su bacili milijune letaka kojima se civile upozorava da se drže na sigurnoj udaljenosti od vojnih postrojenja, a iračke vojnike da će biti bombardirani ukoliko svoja oružja upere na koalicijske zrakoplove u letu iznad Iraka.

Glasnogovornik američkog vojnog zapovjedništva u Kataru, pukovnik Ed Worley, kaže da je psihološki rat zamišljen kao sredstvo utjecaja na potencijalnog neprijatelja bez uporabe sile: "Naša želja je da se uopće ne borimo protiv iračke vojske. Kada god dođe do rata, ljudi pogibaju. Cilj informacijske ratne kampanje je osigurati da uspijemo u onome što moramo učiniti, da razoružamo režim na čelu sa Saddamom Husseinom bez da pritom moramo ispaliti ijedan hitac."

Glavna poruka iračkom narodu - 'vaš neprijatelj je Saddam'

Uz bacanje letaka, američka vojska emitira i radijske programe na arapskom jeziku za irački narod i to na kratkom i srednjem valu, kao i na FM frekvencijama. Lani Kass, profesorica vojne strategije na Nacionalnom vojnom koledžu, u Washingtonu, kaže da je najučinkovitija poruka ona koju je predsjednik Bush već uputio: "Čini mi se da je to poruka koju je predsjednik već uputio iračkom narodu u svom govoru o stanju nacije, rekavši da njihov neprijatelj ne okružuje njihovu zemlju, nego ih porobljuje unutar njihove zemlje. Neprijatelj je Saddam Hussein, a ne Sjedinjene Države. Mislim da je to vrlo snažna poruka."

Ben Abel je glasnogovornik Vojnog zapovjedništva za civilne poslove i psihološke operacije, u Fort Braggu, u Sjevernoj Carolini. On kaže da radijske emisije pokušavaju uvjeriti slušatelje u Iraku da bi cilj koalicije, na čelu sa Sjedinjenim Državama, bio osloboditi ih vladavine Saddama Husseina:

"Mislim da velik dio onih koji nam se suprotstavljaju imaju krivo mišljenje o tome što je cilj vojne akcije. Mislim da je to bilo vrlo očevidno u Afganistanu, koji je najsvježiji primjer. Mi tamo nismo kao osvajači; mi tamo nismo da bismo zauzeli njihovu zemlju. Mi smo tamo da bismo im pomogli, da bismo ih oslobodili i pokušali ih zaputiti u bolji život. Kada se ljudima toliko dugo laže, onda treba stalno iznova ponavljati naš cilj. Psihološke operacije su način na koji to činimo."

Izravne e-mail poruke vojnim zapovjednicima

Prema novinskim izvješćima, Sjedinjene Države su također slale poruke elektronskom poštom, kao i nazivale mobitele iračkih vojnih zapovjednika, pozivajući ih na predaju ili, u najmanju ruku, na neutralnost tijekom rata. Profesorica Lani Kass kaže da se informacijskim ratovanjem može ići protiv točno određenih problema:

"Sjedinjene Države žele osigurati da ne dođe do korištenja oružja masovnog uništenja. Upravo zato se šalju izravne poruke iračkim zapovjednicima koje, u osnovi, kažu: ne činite to ili ćete se naći pred tribunalom za ratne zločine. Prema tome, pokušava se postići, na vojnoj razini, minimaliziranje nasilja i skraćivanje vojnih operacija kako bi bili spašeni životi na obje strane."

Profesorica Kass kaže da je teško izmjeriti učinak informacijskog ratovanja, ali podsjeća da su, tijekom Zaljevskog rata, 1991. mnogi od oko 87 tisuća iračkih vojnika, koliko ih se predalo koalicijskim snagama, u rukama držali letke koalicije. Profesorica Kass kaže da su zarobljenici, tijekom ispitivanja, kazali da su letci polučili svrhu, te da su posebno jak utjecaj imali na obične vojnike.

XS
SM
MD
LG