Linkovi

Rice: Ako ignorirate diktatora, on na kraju pobjeđuje (27/2/03) - 2003-02-26


Kada je u pitanju Irak, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nalazi se pred velikim izazovima. Vijeće će uskoro trebati donijeti konačnu odluku o tome što učiniti s režimom Saddama Husseina. Treba li napasti, ili pak dati više vremena inspektorima naoružanja? Američko stajalište o iračkoj krizi, te često napete odnose među zapadnim saveznicima, za Glas Amerike objašnjava Condoleezza Rice, savjetnica predsjednika Georgea Busha za nacionalnu sigurnost.

Neke zemlje članice Vijeća sigurnosti - među njima i američke saveznice poput Francuske i Njemačke – sumnjičave su glede oštrog američkog stajališta prema režimu Saddama Husseina. One smatraju da Bijelu kuću više zanima zbacivanje iračkog diktatora s vlasti nego njegovo razoružavanje.

Upitali smo gospođu Rice, zbog čega bi članice Vijeća sigurnosti trebale podržati američku vojnu akciju, umjesto francuskog prijedloga koji predviđa pojačane inspekcije iračkog vojnog arsenala?

Condoleezza Rice: Željela bih podsjetiti da u sukobu sa Saddamom Husseinom nismo tek nekoliko mjeseci, već posljednjih 12 godina. Oni koji traže dodatne inspekcije uvlače nas u neproduktivnu igru skrivača u kojoj smo sudjelovali posljednjih 12 godina.

“Činjenica je da je Saddam Hussein izbjegao razoružavanje. Činjenica je također da je on uspio podijeliti Vijeće sigurnosti” – podsjeća Condoleezza Rice. Ona dodaje da je došao trenutak da se “svijet riješi opasnog diktatora, koji posjeduje oružje za masovno uništavanje.”

Zbog čega očekivati da će se Saddam upravo sad razoružati – ako mu je izigravanje međunarodnih pravila polazilo za rukom sve do sada?

Condoleezza Rice: Naravno, nadamo se da će Iračani ipak odlučiti da – nakon 12 godina – ispune svoje međunarodne obveze. To ne bi trebalo biti tako teško. Međutim, teško je zamisliti jednu takvu situaciju. Vjerujem da će Saddam Hussein – zbog velikog vanjskog pritiska - u sljedećih nekoliko tjedana poduzeti neke mjere kako bi pokazao da surađuje. No svijet se ne treba zavaravati! Jedino što će nas zadovoljiti jest potpuno razoružavanje.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost smatra da razmirice u Vijeću sigurnosti “samo idu na ruku iračkom diktatoru.” “Ne stavljam u pitanje ničije motive, svaka zemlja postupa prema vlastitoj procijeni. Međutim” – rekla je gospođa Rice – “činjenica jest da se na prošlotjednom sastanku Vijeća sigurnosti izbjegavalo donošenje odluke, umjesto da se odluka konačno donese. Saddam je time vrlo zadovoljan.”

Condoleezza Rice: "Irački ministar Tariq Aziz je izjavio: 'svi dobri ljudi svijeta bili su na ulici, prosvjedujući protiv rata.' Naravno, mi smo svjesni da prosvjednici nisu iskazivali podršku Saddamu Husseinu, međutim, ja vam jamčim da su demonstracije Iračani tako shvatili, i to su ih tako predstavili svojem narodu."

Predsjednikova savjetnica za nacionalnu sigurnost smatra da iračka kriza pokazuje da postoji opasnost da će se Vijeće sigurnosti svesti na svojevrsni debatni klub, nešto poput Lige naroda između dva svjetska rata. “Međunarodnoj zajednici potreban je mehanizam koji će njezine odluke provesti, što je dovedeno u pitanje” – smatra visoka dužnosnica Bijele kuće.

Od međunarodnih reakcija na iračku krizu Condoleezza Rice je izdvojila podršku Americi od strane zemalja Vilniuske skupine, među kojima je i Hrvatska. “Radi se o zemljama koje su dugo vremena bile lišene slobode. One su svjesne da ako ignorirate diktatora, taj će diktator na kraju pobijediti. Zbog toga, Sjedinjene Države smatraju da se glas tih zemalja na svjetskoj sceni treba jače čuti.”

XS
SM
MD
LG