Linkovi

Arapski svijet sve kritičniji prema Saddamu (26/2/03) - 2003-02-25


U intervjuu za američku televiziju, irački predsjednik Saddam Hussein izrazio je želju da u izravnom televizijskom prijenosu debatira s američkim predsjednikom Georgeom Bushem, o mogućem američkom pokušaju da se razoruža njegova zemlja. Irački je čelnik također izjavio da ne posjeduje dalekometne rakete, te ih prema tome ne može uništiti kako nalažu Ujedinjeni narodi.

Međutim, arapski analitičari smatraju da bi Irak trebao uništiti svoj raketni arsenal. Za Saddamov “televizijski izazov” predsjedniku Bushu, arapski stručnjaci kažu da se radi o “pokušaju vođenja rata alternativnim sredstvima.”

U interviewu koji je dao američkoj mreži CBS, Saddam Hussein je rekao da rakete al-Samoud 2, čije uništenje traži čelnik međunarodnih inspektora Hans Blix, nemaju domet od 150 kilometara. Ovaj i veći domet Iraku zabranjuju Ujedinjeni Narodi, prema rezoluciji iz 1991. godine. Abdullah al-Ashaal, stručnjak za arapski svijet koji predaje na sveučilištu u Kairu, međutim kaže: ako je Hans Blix rekao da se rakete moraju uništiti, Irak nema drugog izbora.

"On ih, u ovom slučaju, treba uništiti. Saddam Hussein ne može određivati sadržaj rezolucije Ujedinjenih naroda. Ako je Blix uvjeren da Irak krši rezoluciju, onda je to tako. Kada je Saddam Hussein u pravu, mi smo na njegovoj strani, no kad je u krivu, moramo biti protiv njega."

"Tvrdoglavost koja graniči s glupošću"

Irački se čelnik prije nekoliko dana susreo s Jevgenijem Primakovim, bivšim ruskim premijerom koji je 1990. godine pokušao posredovati u izbjegavanju Zaljevskog rata. Nakon ovog posjeta Bagdadu, gospodin Primakov je izjavio da mu je Saddam Hussein rekao da će u potpunosti surađivati s međunarodnim inspektorima.

Monu Makrahm Ebeid, profesoricu političkih znanosti na Američkom Sveučilištu u Kairu, čudi Saddamov stav kada su u pitanu rakete al-Samoud 2. "Njegova tvrdoglavost graniči s glupošću. On previše računa na svjetsko javno mnijenje, na Arape, na francusku mirovnu inicijativu. Ovakav stav pogotovo čudi nakon sastanka s Primakovim, koji Saddama vrlo dobro poznaje, već više od trideset godina. Mislim da Saddam Hussein samo provocira."

"Rat za javno mnijenje"

Irački je čelnik također izrazio želju da u izravnom televizijskom programu debatira o problemu s američkim predsjednikom Bushom. Bijela je kuća odbacila ovu ideju, rekavši da o razoružavanju Iraka ne treba raspravljati. Pročelnik Odjela za političke znanosti na Kairskom sveučilištu, Hassan Nafae, kaže da to pokazuje kako irački čelnik “nastoji voditi drugačiju vrstu rata.”

"Svjestan je da se radi o ratu za javno mnijenje. Saddam želi porućiti da američki predsjednik – kada je u pitanju Irak - raspolaže slabim dokazima, te ga je on sposoban poraziti u jednom takvom televizijskom sučeljavanju. Radi se o ratu vođenom drugom vrstom oružja – medijima."

Među Arapima, sve više protivnika Saddama Husseina

Međutim, ovakve su izjave bagdadskog čelnika arapski svijet jedino uvjerile da je rat neizbježan. Zbog toga, podrška Saddamu među Arapima je sve slabija – kaže Abdel Said, iz egipatskog Centra za politička i strateška istraživanja: "Postoji velika rezignacija, ljudi znaju da će doći do rata, bez obzira na snažno protivljenje. Ono što je novo je to da je i protivnika Saddama Husseina vrlo mnogo. Po prvi se put u arapskom svijetu čuju zahtjevi da Saddam odstupi s vlasti, da se održe slobodni izbori, gdje će sudjelovati i oporba, da se usvoji novi demokratski ustav."

Međutim, Saddam Hussein – ističu naši sugovornici iz Egipta – nikad svojevoljno neće odstupiti s vlasti.

XS
SM
MD
LG