Linkovi

Rumsfeld: SAD spremne za rat (21/2/03) - 2003-02-21


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da su Sjedinjene Države spremne za invaziju na Irak, ukoliko predsjednik Bush bude proglasio rat. U intervjuu televizijskoj mreži PBS, gospodin je Rumsfeld rekao da je Pentagon spreman za napad, te da ima razrađenu strategiju operacija. On je dodao da se u području Perzijskog zaljeva nalazi “dovoljan” broj postrojbi, ali je odbio otkriti njihov točan broj.

U medjuvremenu, predsjednik Bush je rekao da irački predsjednik Saddam Hussein propušta svoju zadnju priliku da se razoruža miroljubivim putem. Državni tajnik Colin Powell je priopćio da Sjedinjene Države rade na novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti, koja će – kako tvrde dužnosnici – vjerojatno zaključiti da Irak krši odredbe rezolucije 14-41. Gospodin Powell je rekao da će nove mjere biti opravdane s obzirom da Bagdad i dalje ne poštuje postojeću rezoluciju Vijeća sigurnosti.

Državni tajnik Colin Powell izjavio je da postoje – prema njegovim riječima – “kreativne mjere” koje se mogu poduzeti kako bi se nagovorilo Tursku da prihvati američki paket pomoći u zamjenu za dozvolu stacioniranja američkih postrojbi u turskim vojnim bazama. Gospodin Powell je izvijestio da je turskom premijeru Abdullahu Gulu rekao u telefonskom razgovoru da je Washington spreman odobriti Ankari zajmovna jamstva i pomoć u visini od najviše 26 milijardi dolara, čime bi se Tursku kompenziralo za ekonomske gubitke nastale u vezi s ratom.

Ankara, medjutim, traži financijsku pomoć u visini od 30 milijardi dolara. … Bijela kuća je priopćila da se, zbog ratnih priprema, Turska mora čim prije izjasniti o pomoći koju nude Sjedinjene Države. Pentagon je obrazložio da bi stacioniranjem u turskim bazama mogao – u slučaju rata - otvoriti drugi front prema sjevernom Iraku.

Čelnici dviju najvećih crkvenih zajednica u Britaniji izrazili su sumnju u moralnu opravdanost rata protiv Iraka. Čelnik Engleske crkve - nadbiskup od Canterburyja Rowan Williams i rimokatolički nadbiskup Westminstera – Cormac Murphy-O’Connor, zatražili su da se inspektorima za naoružanje u Iraku da više vremena. Dvojica vjerskih čelnika jučer su objavila priopćenje u kojem izražavaju zabrinutost zbog – kako su naveli – nepredvidljivih humanitarnih i političkih posljedica rata s Irakom.

Predstavnici Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Naroda tvrde da izmedju Nigera i Iraka postoji tajni dogovor o isporuci nuklearnog materijala Bagdadu. U izvještaju svjetske organizacije, koji je pribavio Glas Amerike, dužnosnici Ujedinjenih Naroda tvrde da je Niger isporučio Iraku dvije pošiljke urana – 1981. i 1982.godine. 2000-te godine potpisan je još jedan sporazum o isporuci 500 tona nuklearnog materijala. Nije, međutim, poznato je li isporuka te pošiljke ostvarena.

XS
SM
MD
LG