Linkovi

Na Marsu - leda ima, ali vode ne (20/2/03) - 2003-02-20


Sjeverni i južni pol Marsa prepuni su smrznute vode, uhvaćene ispod kore "suhog leda", odnosno smrznutog ugljičnog dioksida. To, međutim, ne mora biti dobra vijest za posjetitelje sa Zemlje u potrazi za našim svagdašnjim napitkom, izvijestili su ovih dana znanstvenici.

Naime, nema nikakvih dokaza da postoji ikakva tekuća voda. Zemljopisne značajke koje ukazuju na površinske vode, poput kanala i presušenih korita rijeka, sugeriraju da je Crveni planet možda nekada bio topao i dovoljno vlažan da održi tekuću vodu, što bi omogućilo i postojanje života u smislu u kojemu ga znamo na Zemlji.

Međutim, nalazi znanstvenika, objavljeni u posljednjem broju časopisa "Science", pokazuju da, premda možda postoje velike količine leda, nema dovoljno ugljičnog dioksida da Mars bude dovoljno zagrijan da bi ta voda postala pitka. "Definitivno ne postoji tekuća voda," ustvrdio je Shane Byrne, jedan od znanstvenika kalifornijskog Instituta za tehnologiju: "Postoji samo sloj leda, debljine tri kilometra, nešto poput Grenlanda na Zemlji."

XS
SM
MD
LG