Linkovi

Gdje umire zastarjela elektronika? (13/3/03) - 2003-02-20


Gdje umiru stari kompjuteri, televizori, mobilni telefoni, kalkulatori i druga elektronička pomagala koja zastarjevaju već u trenutku kada smo ih kupili? U zemlji u kojoj se novi kompjuteri kupuju prosječno svake dvije godine, a celularni telefoni još i češće, odlagališta otpada počinju se puniti i neželjenim sastojcima potrošne elektronike.

Neželjenim zato što stari televizori i kompjuteri u sebi sadrže i do dva kilograma olova, te ponešto žive. No, u novije vrijeme sve se više pružaju mogućnosti za recikliranje i ovih, ranije neiskoristivih otpada. Specijalizirane tvrtke rastavljaju elektroniku na sastavne dijelove i spašavaju sve što se može na bilo koji način ponovno iskoristiti. Recimo, tiskane pločice sadrže plemenite metale, - platinu, nešto zlata i srebro, koji se pretapaju i koriste za nešto potpuno novo.

I ostali metali – posebice čelik i aluminij - vraćaju se ponovno u preradu. S plastikom je problem nešto teži jer ju je mnogo teže vraćati u početno kemijsko stanje, kao što se to radi s metalima. Ali, neke vrste plastika se jednostavno melju i umiješaju u materijal za asfaltiranje cesta. Isto to se radi i s gumenim dijelovima elektroničkih aparata.

Riječ je o nemalim količinama materijala. Na otpadima u Sjedinjenim Državama svake godine završi gotovo tri i pol milijuna tona elektronike. Tijekom 2001.-ve godine, samo je 11 posto odbačenih kompjutera bilo reciklirano. U međuvremenu, stanje se danomice poboljšava u smislu većeg recikliranja.

No, postoje i kompjuteri i celularni telefoni koji još uvijek dobro rade i nekome bi mogli koristiti, ali bi se mogli naći na smeću samo zato što neumoljiv tempo obnavljanja elektronike donosi svakog dana bolje i brže proizvode. Vlasnicima takvih aparata i naprava nude se razne mogućnosti za doniranje opreme.

Kao posrednici između onih koji se žele riješiti starih kompjutera i onih kojima bi isti mogli jako dobro doći nude se razne humanitarne udruge, lokalni organi uprave, ali i jedan od najvećih proizvođača kompjutera - Dell Computer Corporation. Istu ulogu u slučaju celularnih telefona preuzela je kompanija AT&T Wireless, jedan od najvećih bežično-telefonskih servisa u Americi.

Procjenjuje se da će u slijedećih pet godina oko 250 milijuna kompjutera postati zastarjeli. Što se mobilnih telefona tiče, stopa zastarjevanja još je brža – do 2005. godine, svake godine će biti bačeno 130 milijuna telefona, što iznosi oko 65 tisuća tona otpada.

XS
SM
MD
LG