Linkovi

Za nosač zrakoplova Lincoln Perzijski zaljev je poznati teritorij (19/2/03) - 2003-02-19


U području Perzijskog zaljeva trenutno se nalazi najveći broj američkih nosača zrakoplova od zaljevskog rata 1991. Naša novinarka obišla je Abraham Lincoln, jedan od pet nosača zrakoplova koji se spremaju za moguću vojnu akciju protiv Iraka.

Za mnoge od 55 tisuća muškaraca i žena u uniformi na nosaču zrakoplova Abraham Lincoln, Perzijski zaljev je poznati teritorij. U proteklih dvanaest godina, ovaj nosač i njegovih 70 zrakoplova sudjelovali su u operaciji “Southern Watch”, kako su nazvane koalicijske zračne patrole u prostoru zabrane letenja nad južnim Irakom. Ova je zona uspostavljena nakon rata u Perzijskom zaljevu, kako bi se irački šiiti zaštitili od snaga Sadama Huseina. Lincoln je sudjelovao u misijama “Southern Watcha” sve do prosinca, kada se zaputio u matičnu luku. Međutim, umjesto toga, dobio je naredbu da se vrati u Perzijski zaljev i pridruži nosaču zrakoplova Constellation u okviru gomilanja američkih snaga u Zaljevu. Nosači zrakoplova obično provode na moru najviše šest mjeseci.

22-godišnja Lisa Dougherty kaže da se posada teško privikava na naglo produženje boravka na moru i neizvjesnost oko datuma povratka kući. "Svi su umorni. Treba nam odmor. Čekamo da vidimo što će se dogoditi".

Osjećaj neizvjesnosti i strepnje na nosaču pojačavaju, kažu mornari, i američka televizijska izvješća o sastancima Vijeća sigurnosti, te o anti-ratnim i anti-američkim prosvjedima. Neki članovi posade nagađaju da bi prosvjedi mogli navesti administraciju predsjednika Busha da odustane od sukoba s Irakom. Drugi, pak, smatraju da je sukob neizbježan, s obzirom na veliko gomilanje američkih snaga u Perzijskom zaljevu. Nosač zrakoplova Kitty Hawk putuje iz Tihog oceana da bi se pridružio Abrahamu Lincolnu i Constellationu u Perzijskom zaljevu. Još su dva nosača razmještena na istoku Sredozemlja. Do početka sljedećeg mjeseca, u regiji bi se moglo nalaziti gotovo 200 tisuća američkih snaga.

Zapovjednik Abrahama Lincolna, kapetan Kendall Card ne sumnja da je njegov brod spreman za vojne operacije, no priznaje da ne može učiniti mnogo da bi svojoj posadi olakšao čekanje. "Od ljudi možete tražiti mnogo, ali ne i sve. Doći će vrijeme kada će se im žrtvovanje postajati sve teže i kada će se početi odražavati na učinkovitost misije i njihove domoljubne osjećaje".

Dok Lincoln čeka odluku o mogućem ratu protiv Iraka, njegovi borbeni zrakoplovi nastavljaju sudjelovati u svakodnevnim ophodnjama u južnoj zoni zabrane letenja. Zrakoplovi uzlijeću cijeli dan s 300 metara dugačke palube nosača. Na drugoj strani nosača, zrakoplovi koji slijeću hvataju se za jedan od četiri kabla, postavljenih preko palube, koji ih trebaju zaustaviti. Misije često traju i duboko u noć. Piloti i mornari znaju da u ovom opasnom okruženju, u kojem se stvari odvijaju brzo, trenutak nepažnje može značiti katastrofu za cijeli brod.

Ipak, viši član posade John Obanion izražava uvjerenje da umor i nostalgija za domom neće spriječiti mornare u pažljivom obavljanju njihovih dužnosti. "Oni vježbaju svaki dan. Ne samo vlastite poslove, već se usavršavaju u svojim obvezama i pravima, u mornaričkom kodu časti, hrabrosti i predanosti".

Predsjednik Bush je upozorio Irak da mu vrijeme ističe. Posada Abrahama Lincolna nada se da će odmjeravanje snaga uskoro doći kraju.

XS
SM
MD
LG