Linkovi

NATO suglasan u zaštiti Turske (17/2/03) - 2003-02-17


Nakon jednomjesečnog natezanja koje je dovodilo u pitanje jedinstvo NATO-a, članice saveza su se suglasile da započnu s pripremama za zaštitu Turske. Suglasnost je postignuta u Odboru za obrambene pripreme NATO-a - u čijem radu ne sudjeluje Francuska - nakon što su od daljnjeg protivljenja odustale Belgija i Njemačka.

NATO - savez postigao je dogovor da planiranje obrane Turske u slučaju napada susjeda joj Iraka može početi, uz značajnu ogradu da se radi samo i isključivo o obrambenim zadacima. Ovo je bila i srž kompromisng belgijskog prijedloga. NATO -v prekovremeni rad skoro do nedjelje u ponoć isplatio se. U sitne sate kraja vikenda priopćeno je da je dogovor konačno tu i da je NATO-v Vojni komitet nakon preko 12 sati vijećanja uskladio stavove. Turski je zahtjev za konzultacijom sa Saveznicima opravdan i uklapa se u okvire članka IV NATO-ve Povelje što znači da Saveznici intenzivno razmatraju obrambene opcije budući da je ocijenjeno kako je, “jednoj članici ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost”.

Prijedlog Belgije je prošao uz isticanje da će sve planirane operacije biti obrambenog karaktera. Vojni je komitet razmatrao “potencijalne prijetnje Turskoj”, mada je i na ovoj instanci manje govora bilo o struci, dakle o pragmatičnom poslu planiranja obrane, a mnogo više o političkim posljedicama odluke. Garancija da se planira samo obrana svojevrstan je zaštitni mehanizam da se NATO-va spremnost da solidarno podrži jednu svoju Saveznicu ne shvati kao prejudicirani poziv na rat.

XS
SM
MD
LG