Linkovi

Izbjeglicama iz BiH uskoro stanovi u Drnišu (16/2/03) - 2003-02-16


Dio deložiranih Hrvata iz Drvara što su privremeni smještaj pronašli u kninskom prigradskom naselju Golubić mogao bi uskoro, ako se ostvare planirani projekti, useliti u desetak stanova u Drnišu. Sve hrvatske obitelji iz centra u Golubiću inzistiraju na ostanku u Hrvatskoj.

U izbjegličkom centru Golubić nalazi se 25 hrvatskih obitelji iz bosanskohercegovačkih općina Vareš, Teslić, Travnik i Kakanj. Prije dolaska u Golubić u ožujku prošle godine svi su živjeli u Drvaru iz kojeg su deložirani jer nisu uspjevali plaćati visoke najamnine za kuće u koje su uselili.

Željko Martinović dopredsjednik je Udruge naseljenih Hrvata iz Drvara. Zbog rata morao je napustiti rodni Travnik. Zahvalan je gradskim čelnicima Knina i fra Petru Klariću iz Caritasa na nesebičnoj pomoći:

“Zima je hladna i uvjeti za život su teški. Nadamo se da ovdje nećemo dočekat iduću zimu. Imali smo nedavno sastanak svih obitelji u centru i sve su obitelji izrazile želju da ostanu u Republici Hrvatskoj. Ne dolazi u obzir nikakav transfer u treće zemlje, pogotovo ne odlazak u Bosnu i Hercegovinu, u državu u kojoj smo se rodili. Svi se želimo trajno zbriniti i u Republici Hrvatskoj nastaviti živjeti.”

Velika većina obitelji u Golubiću nema redovnih primanja. Ne zaboravljaju pomoć rođaka iz inozemstva. Mirko Franjić je prije rata s obitelji živio u Varešu. Jedan je od rijetkih koji je zaposlen u susjednoj Bosni i Hercegovini.

“Zaposlen sam u Bosanskom Grahovu kao policajac. Moja primanja su 500 konvertibilnih maraka i s tim preživljajavamo jer ne plaćamo struju i komunalije. Tako se nekako može preživjeti” - kaže ovaj otac četvoro djece.

Šestoro članova obitelji Franjić pokušava živjeti u 25 kvadrata. Trajan smještaj san je svih stanovnika izbjegličkog kampa u Golubiću. Ruža Franjić o tome kaže: "Najveća mi je želja da imam krov nad glavom. Da se jednom smjestim sa svojom djecom i obitelji. To mi je jedinstvena želja jer od kada sam izašla iz svog stana nikad se više nisam u pravom smislu riječi naspavala. Uvijek sam bila po tuđim kućama”.

Danas je u Kninu 6 tisuća ljudi kojima je potrebna socijalna pomoć. To su mahom doseljene izbjeglice, kaže Nenad Damjanović, pročelnik za financije i društvene djelatnosti u gradskom poglavarstvu. Dodaje da se iz gradskog proračuna za socijalne izdatke mjesečno izdvoji 40 tisuća tisuća kuna.

Knin - grad od posebne državne skrbi - preko donatorskih projekata u hrani i odjeći odvaja za privremene stanovnike Centra u Golubiću skromnih tisuću kuna mjesečno. "Mi smo svjesni toga da je to kap u moru. Drniš je nedavno ponudio desetak do petnaest stambenih jedinica kao trajno rješenje glede stambene problematike izbjeglica iz Golubića" - ističe ovaj član kninskog poglavarstva.

XS
SM
MD
LG