Linkovi

Vijeće sigurnosti i dalje podijeljeno oko razoružavanja Iraka (15/2/03) - 2003-02-15


Inspektori Ujedinjenih naroda za oružje podnijeli su Vijeću sigurnosti izvještaj o razoružavanju Iraka. I ovaj puta, Irak je dobio različit ocjene. U međuvremenu, američki državni tajnik Colin Powell upozorio je da ne treba dozvoliti da se inspekcije razvuku unedogled.

Glavni inspektor Ujedinjenih naroda za oružje Hans Blix podnio je Vijeću sigurnosti izvješće slično prethodnom, podnesenom 27. siječnja. Prema izvješću, Irak nastavlja surađivati u inspekcijama, omogućavajući inspektorima pristup na eljene lokacije. No, gospodin Blix je ponovno upozorio da Bagdad ne pruža inspektorima bezuvjetnu podršku, kako se to od njega traži prošlogodišnjom rezolucijom o razoružavanju.

Između ostaloga, glavni je inspektor u izvješću naveo dvije balističke rakete razvijene u Iraku, čiji domet, kako se čini, prelazi ograničenja Ujedinjenih naroda. Prema riječima gospodina Blixa, Iračani također još uvijek nisu razjasnili što se dogodilo s većom količlinom zabranjenog oružja, koje im se nalazilo u rukama u proteklih nekoliko godina.

"Na primjer, jedan dokument koji su Iračani predali ukazuje da još uvijek nije razjašnjeno što se dogodili s oko tisuću tona kemijskih agensa. Ne mogu pouzdano tvrditi da ti agensi još uvijek postoje. No, to nije nemoguće. Ukoliko postoje, treba ih predati inspektorima da budu uništeni. Ukoliko ne postoje, to treba potkrijepiti dokumentima," izjavio je gospodin Blix.

U paralelnom izvješću, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohammed elBaradei kazao je da do sada u Iraku nisu pronađeni dokazi o odvijanju zabranjenih nuklearnih aktivnosti. Gospodin elBaradei je, međutim, istaknuo, da se još uvijek vodi istraga o mnogim pitanjima.

Nakon podnošenja izvješća, u Vijeću sigurnosti čule su se različite interpretacije. Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da Irak još nije, niti će ispoštovati uvjete iz rezolucije o razoružavanju. Gospodin Powell je također upozorio da se brzo približava trenutak kada će Vijeće morati razmotriti pokretanje vojne akcije kako bi se ispunili njegovi zahtjevi.

"Sila bi uvijek trebala biti posljednja opcija. To sam zagovarao cijeli život – prvo kao vojnik, a zatim kao diplomat. Ne možemo dozvoliti da se inspekcije razvuku unedogled, kao što to Irak pokušava učiniti. Svijet će se, kad-tad, okrenuti drugim pitanjima i Irak će se opet izvući. To im ne smijemo dozvoliti," izjavio je.

Gospodina Powella podržao je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, koji je kazao da bi samo “dramatična i trenutna promjena” u ponašanju Saddama Husseina omogućila rješavanje iračke krize mirnim putem.

Međutim, francuski šef diplomacije Dominique de Villepin rekao je u svojem govoru, za kojim je uslijedio aplauz, da uporaba sile za sada nije opravdana. Gospodin de Villepin je rekao da inspektorima treba dati više vremena, te je predložio da se Vijeće ponovno sastane 14. ožujka. Poziv za nastavljanjem inspekcija podržali su i ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov i njegov njemački kolega Joschka Fischer.

"Vojna akcija protiv Iraka bi, uz strašne humanitarne posljedice, ugrozila stabilnost jedne već napete i problematične regije. Takav bi potez mogao imati katastrofalne posljedice po Bliski i Srednji istok," kazao je gospodin Fischer.

Kao i prošli tjedan, kada je državni tajnik Powell predočio američke dokaze o iračkom kršenju rezolucija Vijeća sigurnosti, irački veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Mohammed al-Douri ponovno je zanijekao da njegova vlada ima zabranjeno oružje. Gospodin Powell je, prije odlaska iz New Yorka rekao da će se nastaviti konzultirati s predsjednikom Bushom i predstavnicima Vijeća sigurnosti o sljedećem koraku u rješavanju iračke krize, uključujući i usvajanje nove rezolucije, koja bi pred Irak postavila ultimatum.

XS
SM
MD
LG