Linkovi

A što nakon pobjede u eventualnom ratu protiv Iraka? (14/2/03) - 2003-02-14


U svjetlu sve veće mogućnosti izbijanja rata u Iraku, u Washingtonu se sve više razmatraju pitanja poslijeratne obnove te zemlje, kao i drugih zemalja ukoliko u budućnosti dođe do sličnih kriza. Prema najnovijem izvještaju koji je objavio jedan washingtonski institut, ukoliko pitanje obnove bude zapostavljano, loše funkcioniranje problematičnih država će i dalje ugrožavati sigurnost u svijetu.

U izvještaju washingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije se naglašava da Sjedinjene Države moraju preispitati postojeću politiku obnove zemalja nakon oružanih sukoba. Predsjednik centra, John Hamre, kaže da je nakon napada od 11.rujna 2001. godine postalo jasno da se zbog državne sigurnosti i humanitarnih razloga ne smije ignorirati problematične države.

“Ono što sada svi uviđamo je da u ovom novom razdoblju postoji opasni spoj oružja za masovno uništavanje, terorista koji djeluju diljem svijeta, te problematičnih i neodgovornih država koje podržavaju takve pojedince. Ta je kombinacija postala vrlo opasna i nalazi se u temelju cijelog problema. Ne možemo sebi priuštiti ignoriranje činjenice da su neuspjele države ključni čimbenik terorizma. Zbog toga im moramo stati na put.” - kaže John Hamre.

Nadalje gospodin Hamre, koji je bivši zamjenik ministra obrane, ocjenjuje da su Sjedinjene Države do sada gotovo uvijek pobjeđivale u vojnim sukobima. No, ono u čeme su zadnjih godina postizali manje uspjeha bila su nastojanja da se obnovi zemlja koja je sudjelovala u ratu, te da se u takvoj zemlji izgradi demokracija i razvije jako gospodarstvo. Uzrok tomu on vidi u nedostatnim sredstvima kojim je Državno tajništvo raspolagalo u tu svrhu te u neosposobljenošću minstarstva obrane za takav pothvat.

Gospodin Hamre je bio predsjedatelj Komisije za poslijeratne obnove, u čiji su rad bili uključeni i članovi Kongresa, bivši visoki časnici, te vanjskopolitički analitičari. U izvještaju te komisije, administracija predsjednika Busha je kritizirana zbog, kako je rečeno, “ad hoc reagiranja u Afganistanu”. To se moglo izbjeći da su izvučene pouke iz iskustava stečenih u proteklih deset godina. Bivši zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga, Gordon Sullivan, tvrdi da je poslijeratna obnova zemlje i pomoć u stvaranju demokratske i funkcionirajuće države podjednako važna kao i vojna pobjeda u ratu.

Prošlog je mjeseca predsjednik Bush naredio osnivanje posebnog Ureda za obnovu i humanitarnu pomoć. Taj je ured uspostavljen pri Pentagonu i on bi, u slučaju rata s Irakom, predvodio program obnove te zemlje po okončanju sukoba.

XS
SM
MD
LG