Linkovi

Bush: Vrijeme je da Vijeće sigurnosti poduzme akciju protiv Iraka  (7/2/03) - 2003-02-07


Predsjednik Bush traži donošenje druge rezolucije Ujedinjenih naroda, kojom bi se odobrila uporaba oružane sile protiv Iraka ukoliko ne surađuje s inspektorima za naoružanje.

U izjavi američkog predsjednika kaže se da je “igra završena”, te je došlo vrijeme da Vijeće sigurnosti poduzme akciju protiv iračkog čelnika Saddama Husseina koji krši rezolucije Ujedinjenih naroda koje nalažu iračko razoružanje: "Saddam Hussein je dobio zadnju priliku. On tu priliku odbacuje. Irački diktator je napravio svoj izbor. Sada zemlje-članice Vijeća sigurnosti trebaju donijeti svoju odluku.”

Predsjednik je također rekao da Vijeće sigurnosti ne smije ustuknuti pred iračkim “izigravanjem i ismijavanjem” zahtjeva koje je vijeće postavilo. Američki je predsjednik pozvao na donošenje i druge rezolucije kojom bi se iznova postavili zahtjevi Ujedinjenih naroda. Rezolucija, međutim, neće puno značiti ukoliko iza nje ne stoji odlučnost na poduzimanje “svih nužnih mjera” za razoružanje Iraka. Više od 100 tisuća američkih vojnika se nalazi u području Perzijskog zaljeva, a predsjednik Bush kaže da je spreman primjeniti oružanu silu protiv Iraka ukoliko Ujedinjeni narodi ne budu poduzeli akciju. Predsjednik je rekao da Saddam Hussein raspolaže sredstvima kojima može ugroziti američki narod prema kojem osjeća mržnju. On je dodao da će irački predsjednik u tome biti zaustavljen.

XS
SM
MD
LG