Linkovi

CSM: 'Tko će stati uz Sjedinjene Države kad dođe vrijeme za akciju? '  (7/2/03) - 2003-02-07


Prelistavajući današnji tisak, polazimo od vodeće teme Iraka. Christian Science Monitor svoju analizu započinje slijedećom rečenicom: “Štogod da je novog otkrio o Iraku, državni tajnik Colin Powell je otkrio nešto podjednako važno o Bushevoj administraciji: ona se u potpunosti odlučila na rat”. Jedino je ostalo otvoreno pitanje – tko će stati uz Sjedinjene Države kad dođe vrijeme za akciju, navodi bostonski list i tvrdi da će sadašnja kriza najvjerojatnije završiti oružanim sukobom.

Los Angeles Times također citira državnog tajnika Colina Powella, ali ne samo u povodu Iraka. “Sjedinjene Države nisu isključile vojnu opciju u Sjevernoj Koreji” – izjavio je u Kongresu američki državni tajnik. On je – prema pisanju californijskog lista – rekao da je predsjednik Bush “sklon diplomatskom rješenju sjeverno-korejske krize, ali ne isključuje ni druga sredstva, uključujući i vojnu akciju, ili sankcije”.

Washington Post piše, pak, o još jednoj vrsti rata – kibernetskom. “Predsjednik Bush je potpisao tajnu uredbu kojom se od vlade traži da odredi kada i na koji način bi Sjedinjene Države trebale pokrenuti kibernetski napad protiv neke neprijateljske kompjutorske mreže” – piše washingtonski list. Upute za kibernetski rat trebale bi odrediti pravila i uvjete pod kojima bi Sjedinjene Države upadale u strane kompjutorske sustave i onemogućavale ih, tvrdi Washington Post.

New York Times pod naslovom “FBI regrutira kineske studente” navodi da na američkim sveučilištima Savezni istražni ured pukušava pridobiti suradnju kineskih studenata. Krajnji cilj je – kako se navodi - da se sazna što se krije iza pojačanih nastojanja Pekinga da se dokopa vojnih i tehnoloških informacija u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG