Linkovi

U Mađarskoj uvježbavanje skupina protivnika režima Saddama Husseina (5/2/03) - 2003-02-05


U američkoj vojnoj bazi Taszar, u Mađarskoj, uvježbava se skupina iračkih boraca, protivnika režima Saddama Husseina. Ako dođe do napada na Irak, oni će u zemlju ući sa američkim snagama - kao prevoditelji, vodiči ili stručnjaci za vezu s lokalnim stanovništvom. Međutim, kako javlja Stefan Bos, neki stanovnici sela Taszar, kraj kojeg se američka baza nalazi, protive se nazočnosti Iračana.

Selo Taszar nalazi se 200 kilometara jugozapadno od Budimpešte. Naselje od kojih dvije tisuće stanovnika, loše povezano s vanjskim svijetom, Taszar je poznat gotovo isključivo zbog toga što se u njemu već nekoliko godina nalazi američka vojna baza. U njoj se ovih dana uvježbava oko tri tisuće iračkih dragovoljaca, protivnika režima Saddama Husseina. Uvježbavanje ne uključuje poduku vojnim vještinama, iako je upoznavanje s vojnom problematikom ipak dio nastavnog programa – kaže bojnik Robert Stern:"Dragovoljci će dobiti temeljna znanja iz samo-obrane, kao i prevođenja i održavanja veza s lokalnom zajednicom – ukoliko koalicijske snage krenu u akciju protiv Iraka."

Bojnik Stern kaže da će irački dragovoljci u takvoj akciji vjerojatno imati ključnu ulogu – pomoći će američkim snagama da se snađu na nepoznatom terenu, u stranoj sredini, a i prevodit će za njih. U Taszaru Iračane vrlo dobro čuvaju. Baza – koja je do prije 12 godina služila sovjetskoj vojsci - je pod 24-satnim nadzorom američkih stražara.

STERN:"Njihovo uvježbavanje je osjetljivo pitanje. Zbog toga, želimo što bolje zaštiti identitet dragovoljaca. Naime, mnogi od njih u Iraku, kao i brojnim drugim zemljama, imaju obitelj i rođake."

Bojnik Stern odbacuje sumnju da među iračkim dragovoljcima možda ima i špijuna koji rade za bagdadski režim. “Dobro smo prekontrolirali prošlost svake osobe. Jamčim vam da ih sve ujedinjuje jedna vizija, a to je slobodni i demokratski Irak” – rekao je gospodin Stern. Dolazak iračkih dragovoljaca u Taszar međutim kritiziraju mnogi Mađari. Ankete pokazuju da se ratu protiv Iraka protivi oko 80 posto građana, a oporba je oštro kritizirala mađarskog premijera zbog toga što je – s kolegama iz sedam drugih europskih zemalja - potpisao pismo podrške američkoj politici prema Iraku.

U zgradi lokalne uprave u Taszaru, mnogi građani iskazuju strah od terorističkog napada. Gradonačelnik Taszara Tibor Mercz na pisaćem stolu ima izložene dvije zastavice – mjesnu i američku.Gradonačelnik se tuži da je američka baza izvrsno čuvana, međutim državne vlasti ne posvećuju pažnju sigurnosti lokalnih škola i drugih javnih objekata. “Nas nitko nije pitao želimo li da ovdje dođu Iračani” – dodaje on.

Gradonačelnik također kaže da je 1995. godine cijelo stanovništvo pozdravilo dolazak američkih snaga koje su bile na putu za Bosnu i Hercegovinu, da primjene međunarodni mirovni plan. “Nisam siguran da bi mi trebali biti uključeni u rat protiv Iraka” – rekao je gradonačelnik Taszara.

XS
SM
MD
LG