Linkovi

Američki dužnosnici drže u tajnosti sadržaj govora Colina Powella (5/2/03) - 2003-02-05


Državni tajnik Colin Powell danas će u Vijeću sigurnosti podnijeti izvještaj koji će sadržavati ključne argumente u prilog tvrdnji administracije predsjednika Busha da Irak ne poštuje rezoluciju o razoružanju. On će također nastojati uvjeriti vijeće da su pokušaji nalaženja miroljubivog rješenja gotovo iscrpljeni.

Državni je tajnik veći dio protekle večeri proveo u newyorškom hotelu pripremajući se za multi-medijalnu prezentaciju kojom će se obratiti Vijeću sigurnosti. Američki dužnosnici drže u tajnosti sadržaj govora gospodina Powella, ali priznaju da će on obuhvatiti iznošenje vrlo povjerljivih podataka koji do sada nisu predočeni ni inspektorima Ujedinjenih naroda, ni javnosti. Uoči današnjeg nastupa državnog tajnika na East Riveru, glavni inspektor za iračko naoružanje – Hans Blix – je ponovio da je suradnja Bagdada s inspektorima “adekvatna” kada je u pitanju sam postupak, ali ne i sadržaj. On je također upozorio Iračane da ozbiljno shvate američke prijetnje silom.

Francuski predsjednik Jacques Chirac – čija zemlja predsjedava Vijećem sigurnosti – ocjenjuje da inspektorima za naoružanje u Iraku treba dati više vremena za obavljanje posla. S druge strane, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw piše u današnjem broju londonskog Timesa da je “uzaludno” produžavati rad inspektora sve dok irački predsjednik Saddam Hussein odbija surađivati.

U međuvremenu, američko ratno zrakoplovstvo je priopćilo da je više lovaca-bombardera tipa F-117 uzletilo iz zrakoplovne baze u saveznoj državi New Mexico, a zapovjedništvo nad njima je preuzela Središnja američka komanda koja obuhvaća i Srednji istok. Ovi borbeni zrakoplovi, koje je vrlo teško otkriti na radaru, korišteni su u Zaljevskom ratu 1991, te u ratu na Kosovu 1999.godine.

XS
SM
MD
LG