Linkovi

Made in Texas:  George W. Bush i  preuzimanje američke politike od strane Juga - knjiga Michaela Linda (6/3/03) - 2003-02-02


Posljednjih je tjedana objavljeno nekoliko knjiga o dosadašnje dvije godine mandata predsjednika Busha. Među novoobjavljenim knjigama je i djelo Michaela Linda pod naslovom Made in Texas: George W. Bush i preuzimanje američke politike od strane Juga, koja se više bavi političkim korijenima aktualnog američkog predsjednika negoli politikom njegove administracije.

U nastojanju da objasni sredinu koja je, po njegovom mišljenju, formirala političke nazore predsjednika Busha, Michael Lind pokušava analizirati društvene prilike u zapadnom dijelu savezne države Texas. Po gospodinu Lindu, Teksašaninu pet generacija unazad i autoru nekoliko povijesnih djela, taj kraj je duboko prožet rasizmom, eksploatacijom okoliša, borbenim militarizmom, kapitalizmom koji se temelji na rodbinskim vezama i poznanstvima, protivljenjem sustavu javnog obrazovanja i fundamentalističkim evangelizmom nekonzistentnim s odvajanjem crkve od države. A kakve veze ova stajališta imaju s predsjednikom Bushom? Michael Lind jednostavno implicira - on se družio s tim ljudima, uz napomenu da "kulturna geografija nema veliku ulogu u analizi ličnosti političara, ali da je nezamjenjiva u razumijevanju njihove politike".

Međutim, piše Lind, uz malo imaginacije, možemo vidjeti da su uvjerenja, koja utjeljovljuju politiku predsjednika Busha, formirana kako bi se eksploatiralo nacionalna bogastva u resursima i ljudima u korist moćne oligarhije. Po autoru knjige Made in Texas, pobjeda Georgea Busha na izborima pretvorila se u "zarobljavanje ogromne federalne aparature moći od strane reakcionara s Juga" i prijeti "miru i blagostanju ne samo Amerike već i cijelog svijeta".

Kako bi se zaustavilo ovu prijetnju, ne treba nužno ponovno izabrati demokrate, smatra Michael Lind, iako bi – po njemu - smjena na vrhu Bijele kuće bila dobar prvi korak. Ova knjiga koja bi se na neki način mogla promatrati dvostrukom biografijom - i predsjednika i Texasa - osvrće se i na osnovne probleme s kojima je sučeljena administracija predsjednika Busha - ekonomijom, krizom na Srednjem istoku, vjerskim fundamentalizmom - i pokušava povezati uzroke tih problema s Bushevim teksaškim političkim korijena, države koja daje istaknute impulse smjeru kojim će - po riječima Michaela Linda - "naša zemlja krenuti u budućnosti".

Autor u svojoj knjizi pomno ispituje i dokumentira postupke Georgea Busha dok se nalazio na položaju guvernera Texasa pokušavajući nas time potaći da promatramo povijest ove države kao svojevrsnu poučnu priču za procjenu političkog i kulturnog nasljeđa predsjednika Busha. Međutim, čini se da Lind shvaća kako će njegova knjiga, objavljena ni nakon dvije godine predsjednikova mandata, biti promatrana kao upitna povijest, iako se uglavnom usredotočava na političku prošlost Georgea Busha.

Kao Teksašanin, Michael Lind bilježi u svojoj knjizi i jedinstveni etnički sukob koji je formirao suvremeni Teksas, dobro poznatu pljačku nacionalnih bogatstava u ovoj saveznoj državi od njene elite, i duboku religioznost koja se ogleda u tzv. odanosti Starom zavjetu, koja se iako začeta u Teksasu - po autoru ove knjige - putem Busheve vanjske politike širi po cijelom svijetu. Jedno od poglavlja knjige Made in Texas je i Religija starih vremena u kojem autor pokušava izložiti utjecaje koje je kultura južnjačkog protestantskog fundamentalizma imala na Georgea Busha i kako je to postalo pokretačka snaga onog što se promatra kao gotovo mesijanska identifikacija aktualnog predsjednika s desnicom u Izraelu i Arielom Sharonom.

I dok neki ovu knjigu smatraju izuzetno vjerodostojnom i uznemirujućom, drugi pak tvrde da je riječ o jednom klevetničkom djelu, koje nema najosnovniju činjeničnu utemeljnost ni povijesni odmak. Kritičar Washington Posta Christopher Caldwell kaže da glavna tema djela unatoč naslova nije George Bush, već da je aktualni američki predsjednik u većoj mjeri njen lajtmotiv. Po recenziji Washington Posta, Made in Texas predstavlja zbirku povijesnih i političkih ogleda o ovoj saveznoj državi. "Kad govori o nedostacima gospodina Busha, Lind vrlo često simplicifira stvari i opisuje ga ne nepravedan način" - kaže gospodin Caldwell. "Napisati da je predsjednik Bush, koji je rođen u New Heavenu u saveznoj državi Connecticut i obrazovan na sveučilištima Yale i Hardvard, dio iste stare tradicije koja je proizvela nedavno umirovljenog senatora Stroma Thurmonda i nekdašnjeg guvernera Alabama Georgea Wallacea, koji se borio protiv desegregacije, malo je prenategnuto" - piše u svom prikazu knjige Christopher Caldwell.

U kolikoj će mjeri povjesničari u budućnosti ozbiljno uzimati ovu knjigu djelomično ovisi o onome što će se događati tijekom nekoliko sljedećih godina i o tome hoće li predsjednik Bush pobjediti na izborima 2004. godine i nastaviti s mjerama koje mnogi u ovoj zemlji promaraju kao korak unatrag. Bude li predsjednik pobijedio i iskazao političku vještinu kakvu je iskazivao dosad - piše gospodin Caldwell - knjiga Michaela Linda Made in Texas bit će promatrana kao odveć anti-bushevska polemika da bi se uzimala kao ozbiljan povjesni izvor. Kako se čini, toga je svjestan i autor - na jednom mjestu u knjizi i sam Lind se prisjeća glasovite anegtote kad je bivši američki državni tajnik Henry Kissinger pitao kineskog premijera Ču En Laja što misli o Francuskoj revoluciji. Tadašnji kineski premijer je odgovorio - "još je prerano za ocjenu".

XS
SM
MD
LG