Linkovi

'National Geographic' i 100 godina kupaćih kostima (31/1/03) - 2003-01-31


Razgolićene grudi, izazovne stražnjice i naslovnica sa slikom djevojke odjevene samo u tri školjke i nešto malo pijeska – zvuči kao opis magazina namijenjenog užem segmentu čitalačke publike. Međutim, radi se o jednom od najuglednijih časopisa u svijetu, s poviješću dugom preko jednog stoljeća i temama redovito posvećenim povijesti ljudske kulture i zemljopisu.

Riječ je o časopisu “National Geographic”, čije su žuto obrubljene korice generacijama donosile prvoklasne fotografije, prikladne za gledanje za sve članove obitelji, bez obzira na uzrast. “National Geographic” objavljuje svoje prvo izdanje posvećeno kupaćim kostimima, koje se pojavljuje u prodaji na novinskim kioscima i preko Interneta u subotu.

Objavljivanje ovog specijalnog broja “National Geographica” koincidira s izlaskom redovitog godišnjeg izdanja posvećenog ljepoticama u kupaćim kostimima časopisa “Sports Illustrated”, mnogo poznatijeg po takvom odabiru tematike. Međutim, “National Geographic” ima za svrhu, objašnjava glavni urednik, Bill Allen, da donese laganu i pitku zabavu u relativno teškim vremenima.

“Iza nas su vrlo teška godina i pol,” kaže Bill Allen, i dodaje, “A, pred nama su izgledi za rat i polagani oporavak posustale ekonomije. Pravo vrijeme za malo lakše teme.” No, u verziji “National Geographica” ni obnažene ljepotice nisu ono što se uobičajeno nalazi u takvim člancima.

Za početak, tek je nekoliko fotografija snimljeno posebno za ovo tematsko izdanje – među njima i spomenuta djevojka odjevena u tri školjke i malo pijeska. Ostale potječu iz arhiva ovog časopisa, odakle su ih, pregledavajući doslovce desetke tisuća fotografija, odabrali urednici “National Geographica” kao prave ilustracije za kupališnu modu tijekom posljednjih stotinu godina.

Tako jedna od najranijih fotografija datira iz 1900. godine, a prikazuje instruktoricu plivanja Crvenog križa, koja, tijela oslonjenog na visoki tronožac, pokazuje plivačke pokrete skupini polaznika tečaja plivanja. Instruktorica je odjevena u kupaći kostim iz tog doba u kojemu su jedini razotkriveni dijelovi njezinog tijela - ruke i glava. Kada bi se smočio, taj bi kupaći kostim težio oko desetak kilograma, piše u opisu fotografije.

Fotografija iz 1917. godine pokazuje dvije žene ogoljelih grudiju sa otočja Marquesas, «gdje su se žene odijevale vrlo jednostavno,» piše u popratnom tekstu, «u skladu s vremenskim uvjetima u Polineziji, a na veliko nezadovoljstvo zapadnih misionara.» Tu su i nešto novije fotografije kupaćih običaja s mjesta gdje se na plažama mogu vidjeti natpisi poput «odjeća po slobodnom izboru». U principu su to nudističke plaže, koje se mogu naći, kako ilustrira «National Geographic», od toplih obala Australije, pa do stjenovite i od vjetra zaklonjene uvale na granici između Kanade i Aljaske.

I, dok glavni urednik «National Geographica» tvrdi da je ovo specijalno izdanje posve u skladu sa 112 godina dugom uredničkom politikom ovog časopisa, jer prikazuje kulturnu povijest uživanja na plažama, dotle se čuju i neki drugačiji komentari. Recimo, glavni urednik spomenutog časopisa «Sports Illustrated», poznatog, kako rekosmo, po fotografijama ljepotica u kupaćim kostimima, izjavio je da ne može a da toplo ne pozdravi ulazak tako ugledne publikacije u krug onih koji uživaju u kupaćim izdanjima, a da pritom ne misle na kulturnu povijest čovječanstva.

XS
SM
MD
LG