Linkovi

Želite li vlastiti poštanski ured? (30/1/03) - 2003-01-30


Ukoliko si je netko čitavog života želio vlastiti poštanski ured, sada može vrlo lako udovoljiti toj želji. Dovoljno je da uključi svoj kompjuter i ode na internetsku dražbovaonicu eBay.

Tamo se, naime, na prodaju nudi jedna čitava pošta! Od ovog tjedna, poštanski ured gradića Oskaloosa, u saveznoj državi Iowi, nudi se kupcima najveće internetske dražbovaonice, nakon što je, u ponedjeljak, odluku o tome donijelo čitavo gradsko vijeće.

Zgrada pošte u Oskaloosi u vlasništvu je grada, a iznajmljena je saveznoj vladi, za potrebe poštanske službe. Već godinama, zgrada donosi gradskoj upravi samo gubitke – posljednjih godina čak pet do šest tisuća dolara godišnje. Upravo zato, ona je stavljena na bubanj s idejom da će netko drugi uspjeti iz nje izvući profit, ili, barem, snositi njezine gubitke.

Novi vlasnik neće požaliti susjedstvo koje stječe kupnjom pošte. Oskaloosa je relativno malen gradić, - oko 11 tisuća stanovnika -, na devedesetak kilometara od Des Moinesa, glavnog grada savezne države Iowe, ali izgledom ne zaostaje za većim gradovima. To je oduvijek bilo dobrostojeće mjesto u kojemu su se gradile vrlo lijepe zgrade. Uz gradsku vijećnicu i zgradu suda, među najljepše zgrade ubraja se gradska knjižnica, izgrađena u prvom desetljeću dvadesetog stoljeća, sredstvima iz donacije Andrewa Carnegieja.

Sa svoje privatnije strane, Oskaloosa pokazuje niz stambenih kuća koje je izgradio slavni arhitekt Frank Lloyd Wright. Ni kasniji graditelji nisu željeli zaostati za njegovim djelima, tako da danas ovaj gradić krase brojne kuće koje su popisane u nacionalnom povijesnom registru.

Ni ljubitelj romantike u Oskaloosi ne bi ostao prikraćen. Ime gradića potječe od jedne indijanske princeze i znači «posljednja od ljepotica». Spomenuta je princeza, kako kažu, bila tako lijepa da se zbog nje, kao zbog svojedobne grčke Helene, u rat zaputio narod indijanaca Seminole, kako bi ju zadobili za ženu svom poglavici. Ishod je, doduše, bio znatno sretniji – princeza je dragovoljno odlučila postati ženom poglavice Osceole i do rata nije ni došlo.

Dodajmo još da je Oskaloosa poznata kao «grad drveća». Prvotno, međutim, područje koje su 1843. godine, kada je istekao indijanski posjed, naselili Kvekeri, uopće nije imalo nikakvog drveća. Naseljenici su se, stoga, bacili na sadnju, čak presađujući sadnice iz okolnih, pošumljenijih područja. Danas je to uistinu kraj prepun krošnji, od kojih neke datiraju iz sredine devetnaestog stoljeća.

I, za kraj, perspektivni novi vlasnik pošte bi trebao znati da mu je sudbina, barem još 30 godina, da bude vlasnik pošte! Toliko, naime, još traje najam saveznoj poštanskoj službi, koji, bez obzira na promjenu vlasnika, i dalje zadržava pravovaljanost. Dakle, stanovnicima Oskaloose ništa se bitnije neće promijeniti – pošta će i dalje biti gdje se nalazila do sada, samo će njezini gubici, nadaju se, nestati odneseni čarobnim štapićem internetske dražbe.

XS
SM
MD
LG