Linkovi

Čak 40 posto gledatelja SuperBowla sjeda pred male ekrane isključivo zbog novih reklamnih spotova (29/1/03) - 2003-01-29


Sportski događaj godine u Sjedinjenim Državama, utakmica Super Bowl, koja je u potpunosti zaokupila pažnju nacije protekle nedjelje, jednako koliko i sportski toliko je i marketinški događaj. Nove i u javnosti čak željno očekivane reklame postale su tako istaknuti dio ovog rituala da je reklama za internetsku kompaniju America Online čak upućivala gledatelje da, nakon utakmice, svoje najomiljenije reklame iz SuperBowla mogu ponovno pogledati na Internetu. Jedno novo istraživanje pokazuje da čak 40 posto gledatelja SuperBowla sjeda pred male ekrane isključivo zbog novih reklamnih spotova!

Pokrovitelji Super Bowla platili su u prosjeku po 2 milijuna i stotinu tisuća dolara za po trideset sekundi svojih reklama tijekom prijenosa utakmice. To je deset posto više nego prošle godine, unatoč nepovoljnom stanju gospodarstva. Gledano iz perspektive produkcije tih reklama, one su uglavnom bile manje raskošne nego ranijih godina.

Među onima za koje se unaprijed znalo da će se gledateljima dopasti je reklama za Pepsi Colu, u kojoj se pojavio trenutno najslavniji «reality TV» par s televizijske postaje MTV, Ozzy i Sharon Osbourne. U humorističkoj poruzi na vlastiti račun, Ozzy ima noćnu moru u kojoj se njegova djeca, inače poznata po vrlo nepriličnom rječniku i ponašanju, pretvaraju u Donnyja i Marie Osmond, svojedobne zvijezde američke televizije, poznate po svojem besprijekornom ponašanju.

Jedina stvar koja za neku reklamu može biti bolja nego da ima Michaela Jordana jest – imati tri Michaela Jordana! Ovo je, uz pomoć kompjutera, izveo proizvođač bezalkoholnog napitka «Gatorade», u čijoj reklami se Michael Jordan pojavljuje onakav kakav je sada, zatim onakav kakav je bio u mlađim danima, te, na koncu, onakav kakav je bio u još mlađim danima – u sva tri slučaja, kako se vidi, bio je sjajan košarkaš.

Jordan se, zajedno s Jackiejem Chanom, pojavio i u vrlo zabavnoj reklami za donje rublje «Hanes». Doduše, Jackie Chan je odradio glavni dio posla jer su vratolomne scene ipak više njegova specijalnost.

Još jedna reklama, o kojoj se dosta unaprijed pričalo, prošla je kod gledatelja vrlo dobro: to je reklama za kompaniju koja izrađuje porezne prijave, «H & R», a u kojoj se pojavljuje country zvijezda Willie Nelson, glumeći samog sebe i vlastite probleme s poreznicima. Kako bi platio porezne dugove, kaže reklama, a dogodilo se i u stvarnosti, Willie Nelson pristaje na krajnje ponižavajući posao – reklamiranje kreme za brijanje. Pouka reklame vrlo je jasna: ako ne želite raditi reklame, prihvatite dobre savjete u izradi poreznih prijava!

Najreklamiraniji proizvodi tijekom utakmice bili su, bez konkurencije, pive i filmovi. Što se filmova tiče, Arnold Schwarzenegger se pojavio tri puta, najavljujući «Terminatora 3». Dva puta najavljivan je «Matriks», ali ne isti – u proljeće se počinje prikazivati «Matrix 2», a, u jesen, «Matrix 3». Reklamiran je i Bruce Willis s filmom «Tears of the Sun».

Reklame za pivu uglavnom su se vrtile oko Budweisera. Neke od njih, kako su komentirale novine, bile su prilično neukusne. Općenito gledajući, većina reklama uključivala je standardni reklamni obrazac – seks i nasilje.

No, svagdje se nađu izuzeci, pa se tako, zahvaljujući kompaniji Sony, i njezinoj reklami za digitalnu video kameru, u prvoj liniji reklama konačno našlo i jedno starije ljudsko biće, točnije jedan djed koji odlazi u Moskvu da bi poletio u svemir u ruskoj raketi i odatle snimio Zemlju za svoje unuke.

XS
SM
MD
LG