Linkovi

Je li rat dobar za ekonomiju? (30/1/03) - 2003-01-29


Predsjednik George Bush je u svom nedavnom govoru o stanju nacije najviše govorio o jačanju posustalog gospodarskog rasta, međutim vjerojatno će najbolje biti upamćena njegova upozorenja vezana za Irak. Govor, održan preksinoć u američkom Kongresu, za Glas Amerike analizira Jack Pitney, profesor političkih znanosti na Koledžu Claremont-McKenna u Californiji.

Prije govora o stanju nacije, demokrati su od predsjednika Busha zatražili da bolje objasni vladine mjere u ratu protiv terorizma, pogotovo kada je u pitanju obrana od napada biološkim oružjem. “Mislim da je predsjednik tom zahtjevu udovoljio, u govoru je bilo dosta riječi o obrani od terorizma” – kaže Jack Pitman. Međutim, odluka da se znatno povećaju izdvajanja za oružane snage doživjet će u Kongresu izvjesne otpore.

"Očito, u vrijeme proračunskog deficita - povećanje izdvajanja za vojsku znači da se od nekoga novac mora uzeti, da će se negdje morati uvesti rezovi. Gdje će se to učiniti, i koliko će se novca uzeti da bi se vojsci dalo – sve će to biti predmet debate u sljedećim mjesecima" - rekao je gospodin Pitney.

Ponekad se može čuti tvrdnja da rat zna i pomoći američkoj ekonomiji. Hoće li se nešto tako dogoditi ako dođe do rata s Irakom – upitali smo Jacka Pitneya.

"Dugoročno gledano, globalna će se ekonomija stabilizirati kada se ukloni glavna teroristička i vojna prijetnja na Srednjem istoku – a to je Irak. Na domaćem planu, industrija koja radi za vojsku u slučaju rata će svakako doživjeti rast proizvodnje. Međutim, kratkoročno gledano – rat će vjerojatno imati negativne ekonomske posljedice. Financijska tržišta se upravo tresu od straha, kada se rat spomene. Prema tome, svjetska financijska zajednica ne misli da je rat dobar za ekonomiju" - objašnjava Jack Pitney, profesor političkih znanosti na Koledžu Claremont-McKenna.

Predsjednik je mnogo govorio o obnovi ekonomskog rasta. Gospodarska situacija u Americi mogla bi postati glavni izazov za Bijelu kuću, prije predsjedničkih i kongresnih izbora sljedeće godine. Jack Pitney kaže: "Ekonomija više nije u recesiji, ali ne raste onim tempom koji bi ljudi željeli. Po našim mjerilima, stopa neuposlenosti je dosta visoka. To je prilika za demokrate – da predlože alternativu, odnosno da kažu kako bi oni uspješnije otvarali radna mjesta i ojačali ekonomski položaj američkih obitelji."

XS
SM
MD
LG