Linkovi

U Vijeću sigurnosti - sve veći diplomatski prijepor oko Iraka (24/1/03) - 2003-01-24


Diplomatski prijepor medju ključnim članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda se – po svemu sudeći – pojačava. U središtu prijepora je pitanje treba li poduzimati vojnu intervenciju protiv Iraka ukoliko inspektori za naoružanje u izvještaju sljedećeg tjedna zaključe da Bagdad nije prijavio s kojim oružjima masovnog uništavanja raspolaže. Izvješćuje Nick Simeone.

Većina od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, – Kina, Rusija i Francuska –, ocjenjuje da ne postoji dovoljno dokaza koji bi opravdali napad na Irak. To je potpuno suprotno tvrdnji druge dvije stalne članice - Sjedinjene Države i Britanija – koje su već zaključile da Bagdad ne suradjuje s inspektorima za naoružanje. Razdor u Vijeću sigurnosti potaknuo je američkog državnog tajnika Colina Powella i šefa britanske diplomacije Jacka Strawa da neuobičajeno oštrim riječima kritiziraju Francusku i Njemačku, predbacujući im da odustaju od onoga što je predvidjeno rezolucijom Vijeća sigurnosti 14-41. … Gospodin je Powell izrazio uvjerenje da postojeća rezolucija već daje za pravo Sjedinjenim Državama da izvrši invaziju na Irak, s čim će se – kako je rekao – vremenom suglasiti i druge zemlje.

“Uvjeren sam u to da će nam se pridružiti mnoge zemlje, ukoliko dodje do rata. Mnoge su zemlje već izrazile spremnost na sudjelovanje u koaliciji," kaže državni tajnik Powell.

Zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz pridružio se najvišim američkim dužnosnicima koji upozoravaju Bagdad na neizbježnost razoružanja. Obraćajući se Vijeću za medjunarodne odnose u New Yorku, on je naglasio da postoje nepobitni dokazi iračkog kršenja rezolucije Vijeća sigurnosti o oružju masovnog uništavanja.

“Na temelju onoga što smo saznali od Iračana koji raspolažu informacijama iz prve ruke, te od inspektora Ujedinjenih naroda, kao i od drugih zemalja – o iračkim nastojanjima da zavaraju inspektore – zaključujemo da se Irak i danas koristi isprobanim metodama skrivanja i zavaravanja. Irak, čini se, koristi gotovo sve one tehnike kojima je i u prošlosti onemogućavao inspekcije.”

Gospodin Wolfowitz je naglasio da izgledi za miroljubivo rješenje ne ovise o Sjedinjenim Državama, ili Ujedinjenim Narodima, nego o Iraku. … Francuski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Jean-Marc de la Sabliere naglašava, medjutim, da u Vijeću sigurnosti postoji podrška nastojanjima da se Irak razoruža mirnim putem, bez donošenja druge rezolucije kojom bi se odobrilo pokretanje rata.

“Na temelju sadašnje rezolucije postoji prava mogućnost da se zajamči razoružanje Iraka miroljubivim sredstvima…To je naše stajalište i mi smatramo da su mnoge članice Vijeća sigurnosti suglasne s našim stajalištem," kaže gospodin de la Sabliere.

Francuska - koja je trenutno predsjedatelj Vijeća sigurnosti – nagovijestila je mogućnost upotrebe prava veta, ukoliko to bude potrebno za spriječavanje autorizacije vojne akcije protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG