Linkovi

Ljudska prava i terorizam (24/1/03) - 2003-01-24


Lorne Craner vlastitim je očima vidio posljedice terorizma. On je pomoćnik američkog državnog tajnika za pitanja demokracije, ljudskih prava i rada. Jedanaestog rujna 2001. godine, kroz prozor svog ureda u Washingtonu, vidio je kako gori Pentagon, koji je, kao i njujorški Svjetski trgovinski centar, bio meta napada terorista. Kao što je rekao gospodin Craner, "Teško je pretjerati u naglašavanju psiholoških posljedica, koje su ti napadi i smrt tri tisuće ljudi, iz devedeset zemalja, nanijeli razmišljanju američke javnosti."

Nakon napada, Amerikanci su željeli da se oštrim mjerama kazni i spriječi terorizam. Neki su čak tvrdili da bi u borbi protiv terorista vlada opravdano mogla ograničiti ili ignorirati ljudska prava. Na sreću, većina Amerikanaca je uvidjela da bi to bilo pogrešno.

Ustvari, kako je rekao Lorne Craner, "sigurnost i poštivanje ljudskih prava podržavaju jedno drugo. Mnogi od temeljnih uzroka terorizma, - beznađe, očaj, osjećanje žrtvom kojoj je uskraćena pravda, kao i želja za osvetom -, nalaze se u potlačenih ljudi, koje njihove vlade zlostavljaju i onemogućavaju im život s dostojanstvom. Fanatici i ekstremisti manipuliraju takvim osjećajima za ostvarenje vlastitih ciljeva ispunjenih mržnjom, te se stvara začarani krug u kojemu represija rađa terorizam, a terorizam provocira daljnju represiju."

Sjedinjene Države su jasno iskazale da neće pristati na korištenje protuterorizma kao isprike za gušenje miroljubivog izražavanja političkih ili vjerskih pogleda. Kada vide teroriste, Sjedinjene Države će se protiv njih boriti. To je bilo očigledno u Afganistanu, gdje Sjedinjene Države nisu djelovale nasumise, protiv svih ljudi, nego su napadale izravno teroriste i talibane koji su im pružali podršku. U tom procesu, kako je naglasio gospodin Craner, Sjedinjene Države su "oslobodile od ugnjetavanja milijune afganistanskih muslimana."

Pomoćnik državnog tajnika Lorne Craner govorio je na Sveučilištu Xinjiang, u Kini. On je rekao da su Sjedinjene Države osudile Islamski pokret istočnog Turkmenistana, terorističku organizaciju, povezanu s al-Qaidom, koja djeluje na području Xinjianga. Istodobno, međutim, Sjedinjene Države naglašavaju svoje prijateljstvo prema miroljubivim stanovnicima Xinjianga, među njima i mnogim muslimanima. Sjedinjene Države vjeruju da bi Kina trebala osloboditi iz zatvora osobe poput Rebiyah Kadeera, utamničene isključivo iz političkih razloga.

Kao što je rekao pomoćnik državnog tajnika Lorne Craner, "Nema isprike za terorizam, bez obzira na njegove uzroke. … Ali, jednako kao što terorizam nikada ne može biti legitiman odgovor na nepravde, tako niti borba protiv terorizma nikada ne može biti legitiman razlog za ignoriranje ljudskih prava."

XS
SM
MD
LG