Linkovi

NATO zadovoljan prvim godišnjim izvješćem RH o provedbi MAP-a (24/1/03) - 2003-01-24


Predstavnici NATO saveza pozitivno su ocijenili sadržaj prvog hrvatskog godišnjeg provedbenog plana priprema za članstvo u Sjevernoatlanstkom savezu.

Sadržaj prvog hrvatskog godišnjeg provedbenog plana priprema za članstvo u NATO savezu prošao je svoju prvu provjeru na zajedničkom sastanku međuresorskg izaslanstva RH i NATO-vog Vijeća, na razini zamjenika šefova misija.

Budući da u NATO savez ne ulaze vojske nego društva uglavnom je bilo riječi o političkim pitanjima i gospodarstvu, manje o praktičnim obrambenim pitanjima.

Svrha ovog pretresanja hrvatskog plana je direktna provjera kredibiliteta aspiranta za članstvo u NATO savezu, dakle ozbiljnosti i kvalitete planiranja veoma određenog segmenta aktivnosti. Sudeći prema izjavama nakon sastanka, kredibilitet je potvrđen.

Ovog trenutka NATO savez želi znati ili provjeriti kako Hrvatska namjerava provoditi ovaj i sljedeće planove, postoji li konsenzus oko prioriteta u reformama sustava, kako će se u raspoloživa sredstva uklopiti planirane reforme i modernizacija oružanih snaga na način da Hrvatska u trenutku ulaska u NATO savez bude članicom koja će moći doprinositi kolektivnoj obrani.

Ukratko, u dijalogu je testirano da li Hrvatska ima viziju kamo želi i kada će stići do cilja. Odgovor je bio pozitivan, reforme u obrambenom sustavu zemlje trajati će do 2005. a sama modernizacija zaključila bi se 2015. godinom.

“Izrečene pohvale bile su dvije oktave više od kurtoazije”, lijepo je opisao šef hrvatskog izaslanstva, inače koordinator za NATO i MAP u Ministarstvu vanjskih poslova Zoran Milanović.

Ovo naravno ne znači da nije bilo i neugodnih pitanja, dakle rasprave. Ona je bila veoma otvorena, pri čemu, prema očekivanju, najviše pažnje uzima proces smirivanja u regiji, povratak izbjeglica, reforma pravosuđa, načini na koji će zemlja smanjivati broj pripadnika oružanih snaga i, naravno, suradnja s Tribunalom za ratne zločine pri čemu su predstavnici nekih država izjavili da je obaveza Hrvatske uhititi i den Haagu proslijediti optuženog generala Antu Gotovinu.

XS
SM
MD
LG