Linkovi

Juilliard - najbolja umjetnička akademija u Americi (24/1/03) - 2003-01-24


Američki Senat smatra se najekskluzivnijim klubom u Sjedinjenim Državama, međutim, za tu se ekskluzivnost, s priličnim uspjehom, već dugi niz godina takmiči još jedna institucija – Umjetnička škola Juilliard, u New Yorku, po mnogima najbolja umjetnička akademija u Americi.

Osnovao ju je 1905. godine Frank Damrosch, kao Institut glazbene umjetnosti. Njegov je san bio da objedini visoke standarde evropske klasične glazbene izobrazbe s američkim demokratskim idealom otvorenih vrata za svakoga tko je nadaren. G. 1926, Glazbeni institut se udružio s postojećom akademijom Juilliard, preuzevši njezino ime, ali donijevši svoje obrazovne standarde.

Plesna izobrazba dodana je programu Škole Juilliard 1951, drama 1968, a, kasnije, obrazovni program je uključio i operu, te jazz. U gotovo stotinu godina postojanja ove umjetničke škole, kroz nju su prošli mnogi nadareni umjetnici; većina od njih postala je poznata po čitavom svijetu – Ytzak Perlman danas je i nastavnik violine u toj školi, rame uz rame s Wintonom Marsalisom koji podučava trubu, kao i Dorothy DeLay koja je, nekada davno, slušala njegovu audiciju za prijem na studij; svoj put glazbene izobrazbe tu su prošli i skladatelji Richard Rogers i Phillip Glass, jazzist trubač Miles Davis, violončelist Yo Yo Ma, operne pjevačice Renee Fleming i Leontyne Price, ravnatelj i pijanist James Levine, te stotine drugih.

I glumački odjel Škole Juilliard praktički garantira slavu i uspjeh svojim diplomcima, među kojima su, recimo, Robin Williams, Kevin Kline, te Kelsey Grammer. Nekima je, međutim, spomen Juilliarda vrlo bolan – glumca Erica La Sallea, koji je slavu dosegao ulogom u seriji «Hitna služba», Škola nije smatrala dovoljno talentiranim da bi u njoj završio započeti studij. Njegovo iskustvo dijele tisuće i tisuće onih koji nikada nisu uspjeli udovoljiti visokim standardima prijema u tu školu.

Bivši studenti Škole Juilliard tvrde da je obrazovanje bilo jedinstveno ne samo s umjetničke strane, nego i iz perspektive pripreme za superkompetitivnu karijeru u svijetu reproduktivne umjetnosti. Robin Williams kaže da ga je studij pripremio za vožnju na toboganu smrti, što je, dodaje, upravo ono što čeka svakog glumca tko se otisne na put ka priznanju i uspjehu.

XS
SM
MD
LG