Linkovi

Novčani problemi američkih vojnika (23/1/03) - 2003-01-23


Dok se Pentagon priprema za mogući rat protiv Iraka, mnogi američki vojnici bore se s jednim “domaćim” problemom. Naime, prema statistikama, tisuće vojnih obitelji žive u siromaštvu. Unatoč nedavnim povišicama, mnogi vojnici priznaju da još uvijek ne mogu priuštiti niti nužne životne potrepštine.

Na kraju dugog hodnika, Amy Levesque otvara vrata koja vode u veliku prostoriju do stropa ispunjenu kutijama hrane. Gospođa Levesque vodi jednu dobrotvornu organizaciju, koja prikuplja hranu za siromašne, a smještena je u blizini vojne baze Fort Drum u saveznoj državi New York. Prema njenim riječima, oko dvadeset posto njenih “mušterija” čine upravo vojnici.

Gospođa Levesque po zanimanju je socijalna radnica, udana za vojnika. Njen suprug, vojni stručnjak, svakoga mjeseca donosi kući oko tisuću 300 dolara. To im nije dovoljno za stan, hranu, režije i druge potrepštine. "Uvijek sam radila dva posla. Čak i moj muž, koji je u vojsci, ima još jedan posao. Srećom nemamo djece. Da ih imamo, bilo bi nam vrlo teško."

40 posto vojnika nižih činova ima ozbiljne financijske probleme

Međutim, polovina od milijun i 300 tisuća američkih vojnika ima djecu. Čak i sa subvencioniranom stanarinom i dodacima za službu na terenu, mnogi od njih jedva krpaju kraj s krajem. Loretta Schwartz-Nobel, autorica nove knjige o gladi u Americi Growing Up Empty, u prijevodu "Odrastanje uz prazan želudac", kaže da su niži rangovi američke vojske zapravo – siromašni! Prema posljednjim podacima Pentagona iz 1999., 40 posto pripadnika nižih rangova vojske sučeljeno je s “ozbiljnim financijskim poteškoćama.”

Gospođa Schwartz-Nobel je, radeći na svojoj knjizi, razgovarala s obiteljima marinaca iz baze Pendleton u San Diegu. Kako kaže, mnogi od njih – jednostavno gladuju: "U dane neposredno prije dobijanja plaće, oni nemaju gotovo ništa za jesti. Tada dolaze u dobrotvorne organizacije koje dijele hranu i pokretne kuhinje u kojima se prehranjuju."

Kako Pentagon pomaže vojnicima?

Dužnosnici Pentagona priznaju da neki vojnici žive u siromaštvu, ali tvrde da rade na rješavanju tog problema. Oružane snage su pokrenule nove programe, kroz koje supružnici vojnika mogu dobiti bolje poslove, a cijele obitelji – naučiti kako bolje raspolagati novcem. Za vojne obitelji, koje su već u financijskoj krizi, Pentagon je uveo materijalnu pomoć. Dužnosnici Pentagona kažu da se situacija popravlja i da sve manje vojnih obitelji treba pomoć u hrani. Ove godine, vojnici će dobiti još jednu povišicu. No, niži rangovi dobit će upola manje od časnika.

U blizini glavnog ulaza u bazu Fort Drum, žena dvadesetih godina u maskirnoj uniformi sjedi u svojem autu. Iako odbija dati ime, ipak otkriva da već dvije godine radi u vojsci. Kako kaže, bez socijalne pomoći, preko koje dobiva dječju hranu, njena obitelj ne bi se mogla prehraniti: "Imam malu kćer, pa mi daju dječju hranu. Kada nemate pravo na vladinu pomoć, ubrzo otkrijete da je mlijeko za djecu zapravo vrlo skupo."

Ovakva oskudica teško pogađa vojnike. Dobrotvorna djelatnica Amy Levesque kaže da mnogi kolege njenog muža ne žele priznati da žive u siromaštvu: "Teško im je doći u dobrotvornu organizaciju i priznati da im treba pomoć. Srame se. Neugodno im je. Misle da nisu sposobni zbrinuti vlastitu obitelj. Osjećaju da gube dio svog dostojanstva."

Vojne baze diljem zemlje svojedobno su dozvoljavale dobrotvornim organizacijama da dijele hranu siromašnim vojnicima unutar same baze. Takve su dostave zabranjene nakon terorističkih napada na New York i Washington, pa je oskudica u kojoj žive mnoge vojne obitelji i na taj način izišla na vidjelo.

XS
SM
MD
LG