Linkovi

Opada podrška američke javnosti za rat u Iraku (22/1/03) - 2003-01-22


Rastući vanjsko-politički problemi po pravilu donose sa sobom sve učestalije ispitivanje javnog mnijenja. To je ovog puta slučaj i iračkom krizom koja je bila glavno pitanje ankete koju su proveli Washington Post i televizijska mreža ABC. Prema pisanju vodećeg washingtonskog lista, sedam od deset Amerikanaca smatra da inspektorima iračkog naoružanja treba dati još nekoliko mjeseci za potragu za zabranjenim oružjem.

57 posto Amerikanaca podržava vojnu akciju protiv Iraka, što je 5 posto manje od broja ispitanika koji su intervenciju podržali sredinom prosinca. Slični pad zabilježen je i u pozitivnim ocjenama predsjednikovog vodjenja politike glede Iraka – za razliku od 58 posto pozitivnih odgovora prije mjesec dana, sada 50 posto Amerikanaca daje pozitivnu ocjenu predsjednikovoj politici prema Iraku – piše današnji Washington Post.

Takva podrška daleko je ispod one koju je Bijela kuća imala u vrijeme napada na Afganistan – primjećuje list podsjećajući da je nekoliko tjedana uoči početka operacija u Afganistanu čak 90 posto Amerikanaca podržalo predsjednika. Što se dokaza o iračkom raspolaganju oružjem za masovno uništavanje tiče, 58 posto ispitanika smatra da vlasti trebaju predočiti više dokaza.

O razvoju dogadjaja oko Iraka današnji Christian Science Monitor piše pod naslovom “Rat u Iraku bi mogao ugroziti jedinstvo postignuto u borbi protiv al-Qaide”. Unilateralna akcija Sjedinjenih Država protiv Iraka mogla bi dovesti do toga da medjunarodna zajednica bude manje spremna pomoći Americi u drugim medjunarodnim problemima, poput rata protiv terorizma, piše bostonski list.

“Ukoliko ostalima budemo išli uz dlaku, oni će biti manje spremni suradjivati… a protiv terorizma ne možemo sami ratovati” - ocjenjuje profesor sveučilišta Harvard Joseph Nye, kojeg citira Christian Science Monitor. Paradoks američke moći je, prema njegovim riječima, da Amerika “jeste jedina sila, ali ne u mjeri da sve može učiniti sama.”

XS
SM
MD
LG